Türkiye İnovasyon Haftası 2013
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyona ne kadar yatırım yapılırsa, geleceğe de o kadar yatırım yapılacağına inandıklarını ifade ederek, "Türkiye'nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım, geleceğin inovatif liderlerini yetiştirmektir" dedi.
28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası'nın tanıtım toplantısında konuşan Büyükekşi, geçen yılki zirvenin büyük ilgi gördüğünü, bu yıl da katılımın yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi.
Geçen yılki zirveden önce Jennifer Lopez'in Türkiye'de konser verdiğini ve 6 bin kişinin bu konsere katıldığını anımsatarak, "Bizim inovasyon zirvemizde her hangi bir şöhret yoktu ama 3 günde 15 bin kişi katıldı.
Demek ki gençlerimizi bu konuda duyarlı" diye konuştu.
Bu yıl zirveye katılımı 20 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Büyükekşi, bu doğrultuda İstanbul, Ankara ve İzmir'de üniversite rektörleri, dekanları, hocaları, OSB başkanları ile toplantılar yaptıklarını ve büyük ilgi gördüklerini aktardı. Büyükekşi, gelecek yıl tanıtım toplantılarını daha erken başlatıp Gaziantep, Erzurum ve Trabzon gibi illere de gitmek istediklerini belirtti.
Geçen yılki zirvenin açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl zirvenin kapanışını gerçekleştireceği bilgisini paylaşan Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı'nın destekleriyle düzenlenecek zirvede Arçelik, Brisa, TEB ve Türk Hava Yolları'nın stratejik partnerleri olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için konteynırların yükte hafif, pahada ağır ihracat mallarıyla doldurulması gerektiği yönündeki sözüne atıfta bulunan Büyükekşi, "İnovasyona ne kadar yatırım yaparsak, geleceğe de o kadar yatırım yapılacağına inanıyoruz. Gençlerimizi motive etmemiz, onları yönlendirmemiz gerekiyor. Ve biz inanıyoruz ki Türkiye'nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım, geleceğin inovatif liderlerini yetiştirmektir" şeklinde konuştu.
- 2023'e kadar 24 bin inovatif düşünceye sahip çocuk yetiştirilecek
Üniversite hocalarıyla yaptıkları toplantıda, üniversitenin inovasyon eğitimi için çok geç olduğunun dile getirildiğini aktaran Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Katılıyoruz, o yüzden biz Hayal Ortakları Derneği'yle 50 tane dezavantajlı ilköğretim okulunda inovasyon atölyesi kurduk. 7. Ve 8. Sınıf arasında seçilen öğrencilere inovasyonla ilgili dersler veriyoruz. İnovatif düşünceye sahip çocuklar seçiliyor. Her yıl bin 200 öğrenci yetiştireceğiz. 2023'e kadar 12 bin öğrenci olacak. Belli bir başarı yakalarsak, önümüzdeki yıl belki okul sayısını 50 yapıp, öğrenci sayısını 24 bine çıkarıp, gücümüz yettiği kadarıyla bunu toplumun tamamına yaymayı planlıyoruz."
Bu projenin devamını liselerde yapmayı planladıklarını anlatan Büyükekşi, üniversitelere, okul öncesi eğitime, hatta onun da öncesine; annelere ve evlere bu eğitimlerin götürülmesinin amaçlandığını dile getirdi.
- 20 kişi CERN'e götürülecek
3 gün sürecek etkinlikte, Google'in insansız aracının gelişmesine öncülük eden Google X kurucusu Stanford Üniversitesi bilgisayar profesörü Sebastian Thrun, 3D yazıcıyla yaşayan hücrelerden insan organı üretmeyi başaran Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü Dr. Antony Atala, ABD Konseyi'nin Teknoloji Daire Başkanlığı yapmış Aneesh Chopra, SeymourPowel Eş Kurucusu Dick Powell'un yanı sıra, Dov Seidman, Dr.Andreas Weigend, Dr. Genevieve Bell, Dr. Oğuz Can, Haluk Okutur, Özgür Şahin, Aydoğan Özcan gibi isimlerin konuşacağını belirten Büyükekşi, bu yıl bir sürpriz olarak etkinliği sosyal medyada takip eden öğrencilerden basın mensupların dan 20 kişiyi Avrupa nükleer araştırma Merkezi'ne götüreceklerini söyledi.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku ise Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşmanın 2023 stratejisini özetleyen kavramlar olduğunu ifade etti.
Bu 4 kavrama yapılan yatırımların misliyle geri döndüğünü vurgulayan Özutku, "Türkiye ekonomisi, ihracatçısı, rekabetçiliğini artırdığı ölçüde, 2023'teki o güzel hedeflere varılabilecektir" dedi.
Türkiye İnovasyon Haftası Organizasyon Komitesi Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki de inovasyonu belli çevrelerle konuşarak bir yere varılamayacağını öne sürerek, "Anneden başlayan, sonra çocuğa geçen, sonra toplumun bütün kesimlerinde devam etmesi gereken bir kurtuluş yolu bu. Bu kurtuluş yolunu hep beraber Türkiye'ye duyurmamız lazım" diye konuştu.
- "Arçelik, inovasyonla Avrupa'da pazar payını en çok artıran marka oldu"
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, inovasyonun Arçelik'in stratejisinin de kalbinde olduğunu belirterek, inovasyon sayesinde Arçelik'in en fazla patent sahibi marka olduğunu, Beko markasıyla İngiltere, Litvanya ve Polonya'da, Arctic markasıyla Romanya'da, Defy markasıyla da Güney Afrika'da pazar lideri olduğunu vurguladı. Çakıroğlu, "Arçelik olarak Avrupa'nın 3. Büyük oyuncusuyuz. Beko markamız, son 5 yıldır Avrupa'da Pazar payını en çok arttıran marka. Pazar payımıza paralel olarak ortalama satış fiyatımızı da artırmayı başardık. İnovasyon, tasarım, marka ve Ar-Ge çalışmalarımız, Polonya'da da bizi 7'incilikten birinci sıraya taşıdı" ifadelerini kullandı.
- Cari açığı önlemenin yolu inovasyondan geçiyor
Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil ise İnovasyon Haftası için "Ruhumuza çok uygun bir proje oldu" nitelemesini yaptı. Gündemdeki önemli konulardan birinin cari açık olduğuna dikkati çeken Civil, "Cari açık demek, o ülkenin tasarruf açığı demek. Tasarruf açığının önemli nedenlerinden biri de katma değerin düşük olması. Bunun da yolu inovasyondan geçiyor" tespitini yaptı.
Dünya gayri safi hasılasının yüzde 20'sinden fazlasını ABD'nin temsil ettiğini anlatan Civil, şunları söyledi:
"ABD'nin en önemli özelliği sürekli inovasyona yönelik bir kültüre sahip olması, dünyadaki patentlerin önemli bir kısmını ABD'de veriliyor olması. Çin'in de bu konuda yarışır hale gelmesi, bizim de nereye doğru gitmemiz gerektiğini gösteriyor."
İnovasyonun özellikle gençlere anlatılması, üzerinde ısrarla durulması gerektiğini anlatan Civil, "Daha da ısrar etmeyi göstermek için sakal bıraktım. İnovasyonun önemini baktım başka türlü anlatamıyoruz, sakal bırakalım bari dedim. Bizim toplumda malum sakal bırakınca sözü daha fazla dikkate alınırmış" şeklinde espri yaptı.
- En fazla ilgi Türk mucitlere
Toplantının sorular kısmında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, zirveye katılım için www.turkiyeinovasyonhaftasi.com üzerinden yapılan başvurularda en fazla ilginin Dünyaya Yön Veren Türk Mucitler paneline olduğunu ve şu ana kadar 3 bin 398 başvurunun bin 206'sının bu panele yapıldığını bildirdi. Büyükekşi, başvuru yapanların yüzde 40'ının öğrenci, yüzde 10,8'inin sanayici, yüzde 14,8'inin girişimci, yüzde 10,4'ünün de akademisyen olduğunu aktardı.