Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi Açıldı

Bu yıl 9.’su düzenlenen Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı'nda yapılan törenle açıldı.

Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi Açıldı
4 gün boyunca sürecek olan serginin açılışı saat 11.00’de yapıldı. Açılış törenine CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İşten, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi ile çevre ilçelerin kaymakamları, Orman Su İşleri Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Abdullah Okul, Ödemiş Süs Bir Başkanı Selahattin Bağlı, siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye başkan adayları, üniversite öğrencileri, üreticiler ile vatandaşlar katıldı.


Ödemiş Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesi ile başlayan tören Ödemiş Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekibinin gösterileri ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Ödemiş Süs-Bir Başkanı Selahattin Bağlı, “Ödemiş’te 9. kez hep birlikte bu güzel sergimizin açılışında sizlerle yan yana olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz bu sektör sayesinde yan yana ve ayakta kalabiliyoruz. Ödemiş’te 20 milyon çalı türü, 5 milyon adet de ibreli fidan üretiyoruz. Sektörümüzden Ödemiş’te 4 bin aile ve ortalama 20 bin kişi bu sektörden geçimini sağlıyor. Ürünlerimin % 25 oranında yurt dışına pazarlıyoruz. Daha da çok ihracat yapmak için çabalarımız var. Tabi bunların yanında sorunlarımız da var. %18 KDV oranı bizlerin belini bükebiliyor. Üreticilerimiz kayıtlı çalışıp üretiyorlar. Bizler bize uygulanan %18 KDV’nin %8’e düşürülmesini talep ediyoruz. Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza bağlı fidan depolarında ücretsiz fidan dağıtımları yapılıyor. Bu durumda bizleri olumsuz bir rekabet ortamına getiriyor. 4 gün boyunca sürecek olan sergimizde 72 stant yer almakta, her üreticimize güzel bir sergi bol kazançlar diliyorum” dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de yaptığı konuşmada, Ödemiş’teki tarımsal üretimin pazarlama sorununu aşabilmesi için ve doğanın korunması için projeler geliştirdiklerini anlatarak, tarımsal üretime dayalı, hayvancılığa dayalı festival, fuar ve sergilere belediye olarak her zaman destek verdiklerini ifade etti.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Abdullah Okul da yaptıkları konuşmalarda, Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin her yıl gelişimini sürdüren bir organizasyon olduğunu belirttiler.

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, “Dünya genelinde 2 milyar dolarlık bir sirkülâsyondan bahsediliyor. 70-80 milyon dolarının Türkiye payı söyleniyor. Bu işin dünyada başını çeken ülkenin de Hollanda olduğu söyleniyor. Hollanda ülkesi bizim Konya ilimizden küçük iken bu duruma anlam vermek çok güç. Dünya şehirleştikçe metropolleştikçe öne çıkan süs bitkileri sektöründe Türkiye’nin dünyada başı çekmesini istiyoruz. Başkanımızın anlattığı sorunları Ankara’ya döner dönmez yörenin vekili olarak meclis gündemine getireceğim. Bu sektör kadınların sektörü ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlarımızın da mağduriyetlerinin giderilmesi için bir kadın milletvekili olarak uğraşacağım herkese başarılar iyi pazarlar diliyorum” dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İşten de yaptığı konuşmada, “Ödemiş’e ilk kez geliyorum. Bu bölgede tarım hayvancılığın ilerlediği kadar süs bitkileri iç dış mekân çiçekçiliği üretimini de oldukça fazla ve gelişmeler gördüm. %18 KDV oranının %8’e düşürülmesi konusunu vekil hanım meclise taşıyacağını kaydetti.

Üreticilerimizin bu taleplerinin olumlu karşılanacağını ümit ediyorum. Sergimiz hayırlı uğurlu olsun bereketli bol kazançlı olsun” dedi.

Konuşmaların ardından Ödemiş Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde açılış kurdelesi hep birlikte kesildi. Sergileri tek tek inceleyen protokol üyeleri her sergi de incelemelerde bulunarak hatıra fotoğrafları çektirdi. 72 standın yer aldığı sergide İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A.Ş’nin yanı sıra Hollandalı kökenli bir Antalya firması, İstanbul ve Bursa’dan firmalar da ürünlerini alıcıların beğenisine sunuyor. Hafta sonu da devam edecek sergi pazar akşamüstü son bulacak.
Kaynak: İHA