Lapseki Kirazı Proje Eğitimleri Başlıyor

Lapseki Kirazının Coğrafi İşaret tescili ve Marka Değeri adı altında Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projede üreticilerin eğitimlerinin, Çanakkale’nin Lapseki ilçesi, Yenice köy, Umurbey ve Çardak beldesinde yapılmasına karar verildi.

Lapseki Kirazı Proje Eğitimleri Başlıyor

Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı önderliğinde gerçekleşen basın açıklamasına proje ortakları arasında yer alan Lapseki İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdiresi Hatice Ceren, Lapseki Belediye Başkanı G. Mehmet Ekim, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Kenan Kaynaş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus katıldı.

Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı yaptığı açıklamada “ Projemizin bütçesi 27 bin 442 lira 540 kuruş olarak belirlendi. Lapseki Belediyesi 6 bin 860 lira 62 kuruşunu karşılayacak. Projemizin amacı Lapseki’nin bulunduğu coğrafi konum itibariyle meyvecilik açısından önemli ekolojik ve iklimsel özellikleri bir arada bulundurmaktır. En önemli kiraz üretim merkezlerinden birisi olan Lapseki’de kurum ve kuruluşlar ile kiraz üreticileri arasında iş birliği sağlanması bölgede yürütülecek Ar-Ge faaliyetlerine hız kazandırarak kalitede standartizasyonun sağlanması ve kiraz bahçelerinde yüksek verim elde edilmesi. Lapseki kirazının rekabet gücünün yükseltilmesi kuvvetlendirilmesi ile birlikte ihracat potansiyelinin büyütülmesi ve aynı zamanda ürünün iç piyasada daha iyi tanınması bakımından Lapseki kirazının hak ettiği marka değerinin kazandırılması, bu projenin üst seviyedeki hedefleri arasında yer almaktadır. Lapseki kirazının markalaşması sonucunda Pazar payında %20-30 civarında artış meydana gelecektir. 2012 çitçi kayıt sistemi verilerine göre 31 köy ve 2 beldede toplam 8.090,24 dekar kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Projenin uygulama süresi 4 Ekim 2013 ile 4 Ocak 2013 tarihleri arasında yapılacaktır. İlçemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA