İzmir Damızlık Birliği’nden Türkmenistan’a 173 Adet Düve

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Türkmenistan’a damızlık gebe düve ihracatı yapıyor.

İzmir Damızlık Birliği’nden Türkmenistan’a 173 Adet Düve
İzmir İli Damızlık Birliği Sığır Yetiştiriciliği Birliği Tire’deki çiftliğinden toplam 173 adet damızlık gebe düvenin Türkmenistan’a sevkiyatı bugün başlıyor.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği İkinci Başkanı olan Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, “İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği olarak yaptığımız çalışmalar doğrultusunda Türkmenistan’a Tire çiftliğimizden toplam 173 adet damızlık gebe düve ihracatı yapıyoruz. İlk sevkimiz başlıyor. Ödemiş’te de birlik olarak bir çiftlik kuruyoruz. Yakında Ödemiş’te de bu gibi çalışmaları yapacağız. İl bazında birçok çalışmamız sürüyor. Düvelerimizi yetiştiriyoruz ve ihracat yapıyoruz. Birliğimizi artık ithal eden değil ihraç eden bir duruma getirdik” dedi.

865 BİN TL’LİK İHRACAT
Yapılan İhracaat ile ilgili teknik bilgileri veren Birlik Sorumlu Müdürü Feridun Azeroğlu da “İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği yaptığı çalışmaları doğrultusunda damızlık gebe düve ihracatına başladı.

173 adet damızlık gebe düvenin ilk 35 adedi tır ile Gürcistan, Azerbaycan karayolu üzerinden cuma günü Türkmenistan’a doğru yola çıkacak. Her bir düvemiz 3 ay ile 6 ay arası hamile. Hayvanlarımızın hepsinin sağlık kontrolleri kayıt işlemleri karantina işlemleri yapıldı.

Türkmenistan devleti de kendi ülkesinde ki üreticilerine kredi yolu ile çiftlik kurduruyor. Türkmenistan Taşovuz bölgesinde kredi yolu ile 250 başlık bir çiftlik kuruluyor ve ilk 173 düvesini Türkiye’den İzmir İli Damızlık Birliği Sığır Yetiştiriciliğinden alıyor. 173 düvemizin bir tanesini 5 bin TL’den hesapladığımızda 865 bin TL gibi bir rakam bağlantısı da kurulmuş oluyor. Ülkemize ve birliğimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kaynak: İHA