İğdır'da Bulunan Ali Ekber Tufan Anıtı Onarılıyor

Melekli Beldesi'nde bulunan Ali Ekber Tufan Anıtı, hayırsever vatandaşlar Sefer Oluz ile Coşkun Oluz tarafından onarılacak.


Anıtın onarılması ve çevre düzenlemesine katkıda bulunacak Sefer Olz, yaptığı açıklamada, Göybaşı mahallesindeki tarihi mezarlıkta bulunan Rus İmparatorluğu Çarlık Duması Müsavat Partisi Son Dönem Erivan Milletvekili, Azerbaycan Milli Şurası Müsavat Partisi 1. Dönem Iğdır Milletvekili Ali Ekber Tufan'ın anıtının onarılmasına katkıda bulunacaklarını ifade etti.

Anıtın taşlarının zamanla yıkılmış ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Oluz, "Kasabamız için en önemli yazılı tarihi kaynaklardan olan bu taşlar sahipsiz ve bakımsız oldukları için önemsenmiyor ve yer yer taşınarak duvar yapımında kullanılmaktaydı. Kasabamızın en önemli tarihi yapıtlarından olan ve yaklaşık 300 ile 400 yıllık bu tarihi mezar taşlarını yeniden çevre düzenlemesini yaparak beldemiz için açık hava müzesi haline getirmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.

İlkbaharda bu alanda yeniden ağaçlandırma yaparak daha güzel ve estetik bir görünüme kavuşmasını sağlayacaklarını anlatan Oluz, şunları kaydetti:

"Asıl adı Ali Ekber Tufan olan ve Tufan Ali Destanı olarak Iğdır ve çevresi tarihine geçen milli kahramanımız büyük destekleriyle Ermeni çetecilere karşı bölgede büyük direniş göstermiş ve Müslüman halkını Ermeniler tarafından 1917-1918 yıllarında sık sık yapılan katliamlara karşı korumuştur. Iğdır 1917 ve1918 yıllarında Ermenilere karşı büyük direniş gösteren bu şahsiyet aynı zamanda Iğdır İcra Hükümeti ve Iğdır Aras Türk Hükümeti olmak üzere bölgede iki hükümet kurarak tarih sayfalarına geçmiştir. Bu yüzden bu anıt etrafında bir çevre düzenlemesi yaparak 250 metrekarelik bu alanı aynı zamanda açık hava müzesi haline getirerek bölgemizin önemli turizm alanı haline getireceğiz."

Kaynak: AA