Chp Ankara Milletvekili Levent Gök Açıklaması

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Uludere olayı ile ilgili olarak, “Uludere olayında iktidar görevini savsaklamakta ve bu olayı unutturmaya dönük gayretler içindedir.

Bilinmelidir ki, Uludere’de hayatını kaybedenlerin yakınları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerdir. Türkiye’yi ağır cezalar beklemektedir” dedi.


TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye yakın tarihinin en trajik olaylarından bir tanesi 28 Aralık 2011 tarihinde yaşadığını, Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu Uludere’de 34 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Levent Gök, “Önceki gün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 1994 yılında Şırnak’ta Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu çok kişinin ölümü ve yaralanması neticesinde Türkiye’ye rekor bir ceza verdi, ceza 2 milyon 305 bin Euro olarak dünya tarihine geçti. Bu olay bizim 2 yıldan beri takip ettiğimiz Uludere’de gerçekleşen olayla birebir örtüşen olaydır” diye konuştu.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun hemen kurulduktan sonra Uludere’de olayda yakınlarını kaybedenlerin yakınlarını ziyaret ederek işe başladığını belirten Gök, “Bu olayı en ince ayrıntısına kadar araştıracaklarını söyleyerek yola başladılar. Hazırlanan rapor AK Partili üyelerin çoğunluğu ile kabul edildiği için herhangi bir yargısal aşamaya götürülemeyeceği bir sonuç ortaya çıktı. Olay kapatılmak istenmiştir, bizim yazdığımız muhalefet gerekçelerinin bir tek satırına bu güne kadar hiçbir inandırıcı yanıt verilmedi. Olay çok berraktır, sorumlular bellidir, olayın üzeri kapatılmak istenmektedir. Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarihi bir yanılgının içine girmiştir” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin olayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı anlatan Gök, “Bir baktık ki, 34 yurttaşımızın öldüğü bu olayda İçişleri Bakanlığı ön inceleme izni vermiş. Yargısal bir faaliyete dönüşmeyecek, sorumlular belli olmayacak ve İçişleri Bakanlığı’nın tozlu raflarında bekleyecek bir rapor ortaya çıktı. Bakanlığın derhal bir soruşturma raporu tanzim etmesi gerekiyordu. Müfettişlerin verdikleri kanaatler derhal yargısal bir işleme dönüşmesi gerekiyordu. İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturma ‘dostlar alış verişte görsün’ raporudur” ifadelerini kullandı.

1.5 yıl sonra Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı’nın hiçbir askeri yetkiliyi dinlemeden görevsizlik kararı verdiğini ifade eden Gök, “Oysa daha birkaç gün içinde bu kararı varması zorunluyken bu karar verilmeyerek Uludere olayı da yargısal alanda karanlık dehlizlere iletildi” açıklamasını yaptı.

“Bu dosya Genel Kurmay Askeri Savcılığı’nda uzunca bir müddet bekleyecek ve sonuçta görevsizlik kararı verecek. Adli yargıdaki savcının verdiği görevsizlik kararı üzerine yasalarımızda bu olayın nasıl çözüleceği belli değildir” diyen Gök, 3-4 yıl sürecek bir sürecin ardından bir yargısal faaliyetin içinde olunabilecek duruma belki gelinebileceğini belirtti.

Uludere’de olayında çok kritik bir nokta olduğunu söyleyen Gök, “Olayın anlaşılmasından sonra askeri ve mülki erkan tarafından olay yerine acil yardım gönderilmedi. Böylesine trajik bir hadise oldu. Türkiye insani yardım açısından sınıfta kalmıştır. Yaralıların ve ölülerin taşınmasında hiçbir katkıda bulunulmadı. Aileler artık umutlarını kesti, adalet arıyor herkes” dedi.

Kaynak: İHA