Türkiye'den, Gazze'ye 10 Bin Ton Un Yardımı

Türkiye, Birleşmiş Milletler Çalışma ve Yardım Ajansı aracılığıyla Gazze'ye ulaştırılan 70 bin ton ekmeklik unun 10 bin tonunu karşıladı.


UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin yardımının, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı üzerinden kıyı nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan 800 bin kişiye ulaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür eden UNRWA Başkanı Filippo Grandi'nin, "Türkiye'nin yardımı, Gazze'de sıkıntıların baş gösterdiği zamanda yapılması nedeniyle önemli bir katkıdır. Mısır'dan Gazze'ye açılan tünellerin kapandığı bir dönemde, Türkiye'nin, Filistinli mültecilere 10 bin tonluk ve 5,2 milyon dolar değerindeki bu ayni yardımı oldukça kritik bir destek" ifadesine de yer verildi.

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Şakir Özkan Torunlar da Türk hükümetinin UNRWA'ya 2009'dan beri yaptığı yardımların 12 kat arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye, Gazze'de yaşayan insanlara dayatılan gayrimeşru abluka şartlarının kaldırılmasını öngören 1860 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının takipçisi olarak, BM kuruluşlarının Gazze şeridindeki Filistinlilere doğrudan yaptığı yardımların yanı sıra onların yaşam koşullarını kolaylaştırmayı öngören çalışmalara da katkıda bulunmayı sürdürecektir."

UNRWA, 1949 yılında Filistinli mültecilere yardım etmek amacıyla Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuştu. Ajans, Ürdün, Lübnan, Suriye, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan mülteci Filistinlilere insani yardım yapmak ve yaşam koşullarını düzeltmek amacıyla sağlıktan sosyal hizmetlere kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Ajansın finansal gelirlerinin yüzde 97'sini ise gönüllü kuruluşların yardımları oluşturuyor.

Kaynak: AA