Güneydoğu'da 'Anadolu Leoparları'Nın İzi Sürülüyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde leoparın çoban tarafından av tüfeğiyle vurularak öldürülmesinin ardından harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü ekipleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde başka leoparların yaşayıp yaşamadığını tespit etmek için çalışma yürütüyor.


Sorumluluk alanında Malatya, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli illeri bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğünce, bölgede başka leoparların olup olmadığını belirlemek için Diyarbakır, Siirt ve Şırnak'ta yoğunlaştırılan çalışmalarda, foto kapanlardan faydalanılıyor.

Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde çobanın av tüfeğiyle vurduğu leopar için Ankara'dan gelen uzmanlar ile kurum çalışanlarından oluşan heyetin rapor çalışmasının sürdüğünü söyledi.

Rapor tamamlanınca kamuoyuna açıklanacağını dile getiren Deligöz, "Leopar olayında sevindirici taraf, köylü vatandaşımızın, saldırıya uğrayan vatandaşımızın ölmemesi. Allah göstermesin, çok daha tehlikeli bir sonuç da olabilirdi" dedi.

Olayın bir diğer sevindirici tarafının, uzun dönemlerden beri varlığı tartışılan Anadolu leoparının bölgede var olduğunun anlaşılması şeklinde açıklayan Deligöz, bu yönde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Miili Parklar Genel Müdürlüğünün çalışmalarınının devam ettiğini bildirdi.

Deligöz, "Elimizde, zaten Siirt'ten bir Anadolu leoparının postu bulunuyordu. Tabii buradaki son leopar olayıyla, bu leoparın varlığı, Anadolu'daki yaban hayatının çeşitliliği noktasında yeni bir değer katmıştır" diye konuştu.

Anadolu leoparının, kurdukları foto kapana yakalanacağına inandıklarını belirten Deligöz, şunları kaydetti:

"Biz leoparların olduğuna inanıyoruz. Zaten olduğunu mevcut incelemelerde de hem akademisyenler düzeyinde, üniversitelerde hocalarımızın yapmış olduğu çalışmalarda görme imkanımız bulunmaktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar da bunu göstermektedir."

- "Sırtlan olsun, leopar olsun insanlara zarar vermez"

Leopar görülmesi durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Deligöz, "Şunu belirtmek istiyorum. Sırtlan olsun, leopar olsun insanlara zarar vermez. Leopara rastlanıldığında hareketsiz durmakta fayda var. Leopar, hareket eden kişiye doğru yönelir. Tabii vatandaşların, görüldüğü bölgelerde bizi bilgilendirmeleri, leoparın yaban hayatındaki varlığını bilmemiz noktasında fayda sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da leoparın öldürülmesinin ardından 3 ayrı noktadan kendilerine bilgiler geldiğini dile getiren Deligöz, "3 ayrı noktadan 'biz aynı hayvanı görmüştük, biliyorduk' gibi bilgiler geldi. Bu noktalarda, leoparın görüldüğü iddia edilen yerlerde ekiplerimiz çalışmalarına başladı" dedi.

- Cudi ve Gabar dağlarında foto kapan çalışması yapıyor

Şırnak Orman ve Su İşleri Müdürü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, görevlilerle Şırnak yakınlarındaki Cudi ve Gabar dağlarında foto kapan çalışması yapıyor.

Kalay, yaptığı açıklamada, bölge genelindeki bakir alanlarda 7 ay önce yaban hayvanlarının tespitine yönelik, 20 adet foto kapanla çalışma başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çalışmanın amacı bölgemizdeki yaban hayvanlarının tespitini yapmaktır. Foto kapanlar hem hareket sensörlü hem de ısıya duyarlı fotoğraf çeken cihazlardır. Bu cihazları herhangi bir ağaca ve kayaya sabitliyoruz. Cihazlar önünden geçen herhangi bir canlının fotoğrafını çekiyor. Kurduğumuz foto kapanları, muhtelif zamanlarda, haftalık ve aylık olarak kontrol ediyoruz."

Kalay, hayvanlarca fark edilmemesi ve güvenlik amacıyla foto kapanların etrafını kamufle etiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA