Diyabette İyi Tedavi Önemli
Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Diyabet (şeker hastalığı) ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, her yaşta ortaya çıkabilen, yaşam boyu süren ve iyi tedavi edilmediği zaman toplumsal olarak çok önemli sorunlara yol açan buna karşın iyi tedavi edildiğinde, sağlıklı ve uzun bir yaşamın sürdürülebildiği bir hastalıktır” dedi.
Diyabetin pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ve aşırı susama, acıkma, sık idrara çıkma, kilo kaybı, kolay yorulma, görme bulanıklığı, yara iyileşmesinin gecikmesi, vücuttaki kan damarlarındaki değişikliklerle karakterize bir hastalık olduğunu anlatan Öner Nergiz, “Diyabetin iki türde görülmektedir.Tip 1 diyabette vücut çok az insülin yapar veya hiç insülin yapamaz. Sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde görülür. Tip 2 diyabette vücut insülin yapar fakat yeterli kullanılmaz. İleri dönemde ise insülin salgılanma seviyesi düşer” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada diyabet hastası sayısının 2030 yılında 66 milyona çıkacağının tahmin edildiğini anlatan Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, “Her üç hastadan biri hastalığının farkında değildir, henüz tespit edilmemiştir. 2,8 milyon kadar kişi ise diyabet gelişme riski normale göre yüksektir. Sonuç olarak diyabet, ülkemizde yaklaşık yüzde 7’lik bir grubu çok yakından ilgilendiren bir hastalıktır” şeklinde konuştu.
14 Kasım’ın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildiğini ve halkın bilinçlendirilmesi hedeflendiğini vurgulayan Nergiz, şöyle konuştu: “Diyabette tedavinin amacı kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek veya önlemek, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir. Eğitim, fiziksel aktivite, beslenme tedavisi, insülin veya ilaç diyabet tedavisinin birbirini tamamlayan parçalarını oluşturur. Kişiye göre hazırlanmış bir beslenme programı diyabetlilerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı gösterebilmeleri için tedavinin temelini oluşturmaktadır. En önemli enerji kaynağı karbonhidratlardır. Günlük diyetle mutlaka alınmalıdır.”