Bel ve Boyun Fıtığı Hastalıklarında Yeni Tedavi Yöntemi
Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde, uzay araştırmalarında yer çekiminin olmadığı bir ortamda denenen ve hastalar üzerinde olumlu etkiler veren cihaz sayesinde hastalar tedavi ediliyor.
Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kocaeli Hastanesi Başhekimi Dr. Ertunga Öney, "Spinal Dekompresyon" isimli cihazın bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde dünyada yaygın olarak kullanılan önemli bir yöntem olduğunu söyledi.
"Dekompresyon sisteminin arkasındaki bilimsel çalışmalar uzay programları ile başlatıldı" diyen Öney, NASA uzay araştırmalarında, yerçekiminin olmadığı bir ortamda astronotların omurgaları üzerindeki basıncın azaldığını, disk aralıklarının genişlediğini ve bel ağrılarının sona erdiği ve rahatlama gözlemlendiğini ifade etti.
Öney, şöyle devam etti:
"Gelişmiş bir bilgisayar programı ile desteklenen cihaz, omurga üzerine çekme işlemi yaparak, oluşan fıtıkların üzerinde basıncı azaltmakta ve kas spazmını gidermek amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde ne yazık ki doktor kontrolleri olmadan gelişi güzel yöntemlerle bel çekme uygulamaları yapılmaktadır. İnsan sağlığı herşeyin üzerinde olup, doktor tarafındna önerilmeyen bu tür uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır."
Yeni hizmete sokulan cihazın oldukça pahalı olduğunu kaydedem Öney, bir seansın yaklaşık 30 dakika sürdüğünü, dünyada bel ve boyun fıtığı hastalarının tedavisinde önemli sayıda iyileşmeler olduğunu belirtti.
Öney, Bakanlar Kurulu kararıyla SGK'lı hastalardan alınan ilave ücret oranının yüzde 200'e kadar arttırıldığını, ancak SGK'nın uzun süredir SUT tarifesinde artış yapmadığını anlatarak, 'Bakanlar Kurulu kararı gereğince özel hastanelerin zam yapacağına dair yanlış bir alaşılma oldu. Romatem Hastanesi olarak Bakanlar Kurulu'na rağmen bugüne kadar bir artış olmamaıştır ve zam yapmayı da düşünmüyoruz" diye konuştu