Katalan Milletvekillerinden Eski İmf Başkanına ''gangster'' Yakıştırması

İspanya'nın Katalonya özerk yönetim parlamentosunda finans şirketlerinin çalışmalarını araştıran komisyona konuk olan eski Uluslararası Para Fonu Başkanı, eski İspanya Ekonomi Bakanı ve batık Bankia bankasının eski başkanı Rodrigo Rato zor anlar yaşadı.


İspanya'da binlerce mağduru olan, yıllık hesaplarında sahtekarlık yapıldığı iddia edilen Bankia'nın eski başkanı Rato'ya karşı en ağır sözler Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir politika izleyen Halk Birliği Aday Listesi'nden milletvekili David Fernandez'den geldi.

Komisyon salonunda ayakkabısını çıkararak Rato'ya doğru tutan Fernandez, "Aşağılanmanın, küçük görmenin sembolü olarak Irak'ta bununla ne yapıyorlar biliyor musunuz, korkuyor musunuz?" diye sordu. "Kimden, sizden mi?" yanıtını alan CUP milletvekili, buna karşılık, "Artık hiçbir şeyden korkmuyorlar çünkü her şeyi kaybettiler. Cehennemde görüşürüz çünkü sizin cehenneminiz bizim umudumuz. Görüşmek üzere gangster" ifadesini kullandı.

Katalonya'daki Yeşiller ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu partilerinin sözcüleri de komisyondaki konuşmalarında Rato için "hırsız" ve "leş yiyen" şeklinde konuştu.

Bankia'nın şimdiki müdürü Jose İgnacio Goirigolzarri de, Bankia'nın geçmişteki faaliyetlerinden ve Madrid Borsası'ndan çıkışından dolayı Rato dönemindeki banka yönetimini suçladı.

İspanya'da halen iktidardaki sağcı Halk Partisi'ne bağlı siyaset yapan, 1996-2004 yılları arasında Ekonomi Bakanı, 2004-2007 arasında IMF Başkanı olarak görev yapan Rato, 2010-2012 yılları arasında başkanlığını yaptığı Bankia'nın batmasından dolayı sert eleştiriler almıştı. Rato'nun döneminde Bankia, ipotek mağduru 80 bin aileyi evlerinden çıkarmıştı. İspanyol hükümetinin İspanyol bankaları için AB'den aldığı fonun 18 milyar avroluk kısmı, 2012'de millileştirilen Bankia'nın kurtarılmasında kullanılmıştı.

Kaynak: AA