'Uluslararası Tatarların Tarihi Mirası Konferansı'

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen "Uluslararası Tatarların Tarihi Mirası Konferansı"na, Türk dünyasından yaklaşık 100 akademisyen ve tarihçi katıldı.


Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Romanya'nın Babeş Bolyai Üniversitesi Türkoloji ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü tarafından ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Uluslararası 3. Tatarların Tarihi Mirası Konferansı" düzenlendi.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, konferansın önemine dikkati çekerek, Eskişehir'in nüfus kompozisyonunun Türk dünyasının küçük bir numunesi olduğunu belirtti.

Kırım ve Kazan Tatar Türkleri'nin önemli bir yeri olduğunu anlatan Vali Tuna, konferansın konsepti ile Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti anlayışının örtüştüğünü, başkentlik sloganının da Kırım Tatar Türk'ü olan İsmail Gaspıralı'nın "Dilde, fikirde, işte birlik" sözü olduğunu anımsattı.

Tatarların esaslı bir tarihi mirasa sahip olduklarını aktaran Tuna, "Bu konferans Tatarların esaslı mirasını kapsamlı ve derinlikli incelemelerle ortaya koymak için çok önemli bir mecra vazifesi görecektir. Konferansın gerek genç araştırmacıları özendirme eğilimi ve gerekse Tatar dünyası dışındaki araştırmacıları bu alanda çalışmaları konusundaki teşvik işlevi takdire şayandır" diye konuştu.

Tataristan'ın başkenti Kazan'ın gelecek yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağını anımsatan Tuna, bir sonraki konferansın da Kazan'da yapılması teklifinde bulundu.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de konferansa ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Tatar Türklerinin Eskişehir'in ekonomik, kültürel ve teknik açıdan önemli katkıları bulunduğunu kaydetti.

Dünyanın önemli bir parçasını oluşturan Kıpçak Bozkırı coğrafyasının tarih, halk kültürü, dil, edebiyat, arkeoloji ve nümizmatik mirasının, araştırmalarla bilim dünyasının dikkatine sunulmasının amaçlandığı konferansın ilk bölümüne, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, Romanya Babeş Balyai Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tasin Gemil, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elfina Sibgatullina katıldı.

Konferans, 11 Ekim'e kadar sürecek.

Kaynak: AA