Bakan Yıldırım, Aa Editör Masası'nda

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi'nin açılışını 29 Ekim'de gerçekleştireceklerini, bu konuda herhangi bir gecikme veya aksama öngörmediklerini bildirdi.


Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Bakan Yıldırım, soruları yanıtladı.

Marmaray Projesi'ne ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, açılışın 29 Ekim'de gerçekleştirileceğini, bu konuda herhangi bir gecikme veya aksama öngörmediklerini bildirdi.

Projeye ilişkin şu an ufak tefek rütuşların yapıldığını ve bir sorun olmadığını belirten Yıldırım, açılışa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve konuk ülkelerin başkanları ve başbakanlarının da davet edildiğini ifade etti.

Yıldırım, "Türkiye, büyük heyecanı, iki bayramı bir arada yaşayacak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90| yıl dönümünü ve İstanbul'un en önemli raylı sistem projesini, 1,5 asırlık rüyayı da gerçeğe dönüştürmüş olacağız 29 Ekim'de" diye konuştu.

Marmaray'daki bilet fiyatlarının ne olacağına ilişkin açıklamalarda da bulunan Yıldırım, İstanbul'daki metrolarda, raylı sistemlerde uygulanan bilet fiyatlarının aynısı olacağını ifade etti.

Bugünlerde UKOME'nin bunun kararını alacağını aktaran Yıldırım, "Zannediyorum 1,95 civarında olacak. Şunu da söyleyim, bu hattı TCDD işletecek ama bunun entegrasyonunu İstanbul Ulaşım ile birlikte yapacağız. UKOME kararıyla, İstanbullular tek biletle hem Marmaray'ı hem metroları hem de otobüsleri kullanabilecek" bilgisini verdi.

- "Kanal İstanbul'da çalışmalar sona yaklaştı"

Kamuoyunda "Çılgın Proje" olarak bilinen, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin soruları da yanıtlayan Yıldırım, bunun çok büyük bir çalışma olduğunu söyledi.

Yıldırım, çalışmaların sona yaklaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Çalışmalar 2 aşamada yapıldı. Bir tanesi, kanalın kendi yapımıyla ilgili. Bunu ağırlıklı olarak biz yürütüyoruz ama ikinci çalışma olan kanal etrafında oluşacak yaşam alanları, bunlarla ilgili de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları var. Onlar da tamamlanmak üzereler veya tamamlandılar. Tüm bu son durumu sayın Başbakanımıza arz edip, bir değerlendirme yaptıktan sonra artık yapımla ilgili sürece geçmiş olacağız."

- "Kanal İstanbul'un Lozan'la veya Montrö'yle çelişen bir tarafı yok"

Kanal İstanbul Projesi'nin Lozan Anlaşması'nı etkilediği yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine de Yıldırım, "Bu ve buna benzer görüşleri biz çok titizlikle dikkate aldık, değerlendirdik. Hiçbir şekilde Lozan'ı ya da Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni ihlal eden, onunla çelişen bir tarafı yok" dedi.

- Bakan Yıldırım'a sürpriz

Öte yandan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, sorulara geçmeden önce, bir sürprizleri olduğunu belirterek Editör Masası'na, bu yıl eğitim-öğretime başlayan Öğretmen Semiha Yıldırım İlkokulu'nda öğrenim gören İstanbul'daki kardeşi İlhami Yıldırım'ın oğlu Emir Sefa'yı bağladı. Safa, Bakan Yıldırım ile bir süre konuştu.

Kemal Öztürk'ün "Emir amcana bir sorun var mı?" şeklindeki sorusu üzerine, Emir Sefa'nın "yok" yanıtını vermesi Bakan Yıldırım'ı güldürdü.

Yıldırım'ın "Emir el salla bize" demesi üzerine de Emir Sefa el salladı. Bakan Yıldırım, yeğenine "iyi dersler" temennisinde bulundu.

Öztürk'ün okulun adının "Öğretmen Semiha Yıldırım" olduğunu anımsatması üzerine Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım'ın yıllarca öğretmenlik yaptığını ve Çekmeköy'de aile olarak bir okul yaptırdıklarını bildirdi.

Bu arada Editör Masası'na Yıldırım ile beraber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de konuk oldu.

Kaynak: AA