İtalya'da Berlusconi'nin Senatörlükten Azledilmesi Yönünde Komisyonun Tavsiye Kararı

İtalya'da, Cumhuriyet Senatosu Komisyonu'nun hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olduğu için senatörlükten azledilmesi yönünde tavsiye kararı aldığı Senatör Silvio Berlusconi, kararın "utanç verici" olduğunu belirtti

Senato Komisyonu'nun bugünkü toplantısında, hakkında vergi kaçırmaktan kesinleşmiş mahkumiyet olduğu için senatörlükten azledilmesi yönünde genel kurula tavsiye kararı çıkan Berlusconi, yazılı açıklama yaparak karara tepki gösterdi.

Berlusconi, "Bu utanç verici karar, yasanın doğru uygulanması değil, demokratik yollarla alt edilmeyen bir siyasi rakibi eleme amacıyla alınmış bir karardır" değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasiyle yönetilen bir ülkede her vatandaşı koruyan bazı kurallar olduğuna değinen Berlusconi, hakkındaki kararla Avrupa Konvansiyonu ve İtalyan Anayasasının karar verici organlarının tarafsızlığı ile geçmişe dönük karar verilmesi hususundaki temel standartların çiğnendiğini öne sürdü. 77 yaşındaki lider, "Bugün hukukun üstünlüğü ilkesi başarısız oldu" ifadesini kullandı.

Enrico Letta'nın geniş tabanlı koalisyon hükümetinde Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüten Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nden Maurizio Lupi de Senatonun kararını, "Bu karar, İtalyan demokrasisi için güzel bir karar" sözleriyle değerlendirdi.

Komisyonun Berlusconi'nin senatörlükten azledilmesi yönünde tavsiye kararını 8'e karşı 15 oyla aldığı basına yansırken, genel kurulun 14 Ekim'e kadar Berlusconi'nin siyasi kariyerinin kaderini tayin edecek oylamayı yapacağı bildirildi.

Ülkede geçen Şubat ayında yapılan genel seçimlerden merkez solun parlamentodaki çoğunluğu eline geçirmiş olması, Cumhuriyet Senatosu Genel Kurulu'nda Berlusconi aleyhine bir sonuç çıkması ihtimalini kuvvetlendiriyor.

İtalyan kamuoyunda "Mediaset" davası olarak bilinen süreçte, Amerikan yapımı filmlerin alım satımında vergi kaçırmak suçlamasıyla yargılanan Berlusconi, geçen yıl Ekim ayında 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı temyize götüren 77 yaşındaki politikacı için verilen hükmü Yargıtay, geçen Ağustos ayının başında onamıştı.

Ülkede 2006'da çıkarılan bir af yasası çerçevesinde 4 yıllık hapis cezası 1 yıla indirilen Berlusconi, 77 yaşında olması dolayısıyla cezaevinde yatmayacak. Ünlü siyasi lider yaşı gereği cezasını 1 yıl boyunca sosyal hizmette bulunarak geçirecek. Silvio Berlusconi'nin, cezasını 15 Ekim'den sonra çekmeye başlaması öngörülüyor.

Kaynak: AA