Baraj Suyu Altında Kalacak Köye Hüzünlü Veda

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde köyleri, baraj suyu altında kalacağı için taşınmak zorunda kalan bazı vatandaşlar, yakınlarına ait mezarlardan ve doğup büyüdükleri topraklardan ayrılacak olmanın burukluğunu yaşıyor.

Sami Soydan Sandalcık Barajı'nın inşaat çalışmaları için Suçatı, Yolçatı, Sandalcık ve Karaismailler köyünde istimlak işlemleri tamamlandı.

Evlerin yanı sıra mezarlık, cami ve okul binalarının da sular altında kalacağı bölgede yaşamlarını sürdüren bazı aileler, başka yerlere taşınma hazırlıkları yapıyor.

-"Onları bırakıp gitmesi zor olacak"

Sandalcık Köyü Muhtarı Zeki Düdük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün istimlak işlemlerinin tamamlandığını ve hak sahiplerine ödemelerinin yapıldığını belirterek, köyün kısa süre içinde tamamen boşaltılacağını ifade etti.

Köylülerin daha çok yıllarca vakit geçirdikleri evlerinden ve yakınlarının mezarlarından ayrılacak olmanın üzüntüsünü yaşadığını aktaran Düdük, şunları kaydetti:

"Sandalcık köyümüz, Muğla Köyceğiz Karaçam köyünün mahallesiydi. 1973 yılında buradan ayrılarak Acıpayam'a bağlandı. Ben 14 yıldır köyün muhtarıyım. Şu an itibarıyla nüfusumuz 467. Köyümüzün baraj altında kalacağı uzun yıllardan beri bilinmekte. Köyümüze ait mezarlık da baraj altında kalacağı için 1988 yılından beri buraya defin işlemi yapılmıyordu. Ancak baraj altında kalacak olan mezarlıkta atalarımızın mezarları var. Onları burada bırakıp gidecek olmanın hüznünü yaşıyoruz."

Düdük, köyde faal durumda olan üç derslikli okulda 25 öğrencinin eğitim gördüğünü, mezarlıkla beraber okul ve caminin de baraj suları altında kalacağını kaydetti.

Köy sakinlerinden 73 yaşındaki Gülfizar Demir ise "Biz bu köyde doğduk büyüdük. Birçok yakınımız bu mezarlıkta yatıyor. Bu yaştan sonra onları bırakıp gitmesi zor olacak" dedi.

Suçatı Köyünden Necip Uyar da "Köyümüzün baraj altında kalacağını çocukluğumuzdan beri duyardık. Artık ayrılık zamanı geldi. Gençliğimizin baharını buralarda yaşadık. Ama yeni yaşayacağımız yeri alışmak zorundayız" diye konuştu.

İl Genel Meclisi Üyesi Fikret Gümüş ise şu bilgileri verdi:

"İl Özel İdaresi tarafından baraj sahası altında kalacak olan köylülerimiz için iki alan belirlendi. Çalışmalar son aşamaya geldi. Akalan beldesi çıkışı ile Oğuz köyü üstünde bulunan bu bölgelerde bulunan alanlar baraj bölgesinden gelen köylülerimize tahsis edilecek."

Kaynak: AA