Barodan İran'a İdam Cezası Tepkisi

Diyarbakır Barosu, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğine mektup göndererek iki Kürt kökenli mahkum hakkında verilen idam cezasının infazının durdurulmasını istedi.


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, baronun adli hizmet binasında yaptığı açıklamada, İran'da sadece geçen hafta çoğu Kürt kökenli 20'yi aşkın mahkumun ölüm cezasının infaz edildiğini iddia ederek, "İdam cezası dünyanın neresinde olursa olsun kabul edilemez gayri insani bir ceza ve muameledir" dedi.

İranlı yetkililerin verdiği resmi rakamlara göre 2013 yılında 304 kişinin idam edildiğini ancak bazı kaynakların bu sayının 500'ün üzerinde olduğunu bildirdiğini ileri süren Elçi, "Kısa bir süre önce Habibollah Golparipour adlı Kürt politik aktivist de uluslararası insan hakları örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen İran yetkililerince idam edildi" diye konuştu.

Elçi, İran'ın Merivan bölgesinden Zaniar Moradi ve Loghman Moradi adlı iki Kürt kökenli hükümlü hakkında verilen ölüm cezasının da her an infaz edilebileceğini belirterek şunları kaydetti:

"Bu iki hükümlü de diğer yüzlerce İran vatandaşı gibi İran Ceza Kanunu'ndaki "Allaha Karşı Düşmanlık" ve İran İslam Cumhuriyet'ine karşı silahlı mücadele eden "Komala" adlı Kürt muhalefet örgütü adına faaliyetlerde bulunmak suçlarından mahkum edildi. İran makamları, özellikle Kürtlere karşı, keyfi yakalama, tutuklama, işkence ve ölüm cezalarının infazını sistematik bir uygulama haline getirmiştir. Zaniar ve Moradi hakkındaki ölüm cezası hükmünün infazı derhal durdurulmalıdır. Bu iki hükümlü adil ve insan haklarına uygun şekilde yeniden yargılanmaldır."

Kaynak: AA