Saakaşvili Cumhurbaşkanı Olarak Son Kez Halka Seslendi

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, dün akşam televizyonda canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında 'cumhurbaşkanı' sıfatıyla son kez halka hitap etti.


Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dahil üst düzey AB yetkilileri ile temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e hareket etti. Yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından görevini halefine bırakmaya hazırlanan Saakaşvili'nin, Vilnius'taki kritik Doğu Ortaklığı Zirve toplaplantı öncesinde yaptığı Brüksel ziyareti büyük önem taşıyor. Gürcistan, Vilnius'taki zirvede Avrupa ailesinin bir üyesi olarak tanınmayı bekliyor.

Saakaşvili, dün akşam hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu son iki seçimler hakkında bir kez daha konuşmak istiyorum. Seçimleri yanlış icraatlarımız nedeniyle kaybetmiş olsaydık, mağlubiyet acı verici olurdu. Ancak doğru şeyler yaptıktan sonra seçim kaybediyorsanız, vicdanınız rahat olur ve bu da gelecekteki zaferin zeminini oluşturur. Mevcut durumdan kaygı duyan herkese şunu söylemek istiyorum, kalpleriniz kırılmasın, vazgeçmeyin, herşey yoluna girecek. Bundan eminim. Sadece biz elimizden geleni yapalım" dedi.

Saakaşvili, yaptığı açıklamanın ardından Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava ile birlikte özel uçakla Brüksel'e hareket etti.

Bu arada Saakaşvili, dün akşam televizyonda canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında cumhurbaşkanı sıfatıyla son kez halka hitap etti. Cumhurbaşkanlığı dönemindeki başarıları, pişmanlıkları ve hatalarını dile getiren Saakaşvili, "Şahsen dinlenmeye ihtiyacım yok ama bırakma zamanım geldi" dedi.

40 dakikalık konuşmasında, cumhurbaşkanlığı dönemi sırasında haksızlığa uğrayanlardan özür dileyen Saakaşvili, 27 Ekim seçimlerinde aday gösterdiği David Bakradze'nin yüzde 21'de kalmasıyla ilgili olarak, "İkinci sırada yer aldık, ancak bu oran daha fazla mücadele edip, yeni zaferler kazanmamız için güçlü bir temel oluşturuyor" diye konuştu.

Kendi dönemi sırasında yapılan "hata ve eksikliklere rağmen" Gürcistan halkına "umut verdiğini, yeni bir vatanseverlik oluşturarak, çok uzun zaman önce kaybettikleri milli gururlarına yeniden kavuştuklarını" söyleyen Saakaşvili, tüm Gürcü halkından 10 yıl öncesiyle bugün arasında bir kıyaslama yapmaları çağrısında bulundu.

Yönetiminin hatalarına değinen Saakaşvili, "Sabırsız olduğumuz, bazen aşırı sert olduğumuz zamanlar oldu. Haksızlık mağduru olan herkesden özür dilemek istiyorum" dedi.

Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Savcılık'taki bazı yetkililere çok fazla güvendiğini ve şu an bunun pişmanlığını yaşadığını anlatan Saakaşvili, "Muhtemelen çok aceleci ve sabırsız davrandım" itirafında bulundu.

Reformları hayata geçirirken, bunları halka anlatma konusunda başarısız olduklarını dile getiren Saakaşvili, "Fakat benim için nihai netice bunları (muhaliflere) anlatmaktan çok daha önemliydi. Bu durum bize çok zarar verdi" dedi.

Adli reformların çok yavaş kaldığını ve eğitim alanındaki reformların da derine inemediğini söyleyen Saakaşvili, "Bunların tüm sorumluluğunu üstleniyorum" diye konuştu.

Saakaşvili, "Fakat, halkımıza gurunu ve gücünü iade etmek istediğim için asla özür dilemeyeceğim. Organize suçları ortadan kaldırdığım, yolsuzlukların kökünü kazıdığım ve yeni yerleşim birimleri kurduğumuz özür dilemeyeceğim. Anavatanımızı, güçlü düşmanlardan korumak amacıyla tüm dünyayı dolaştığım için özür dilemeyeceğim. Başarımızla her zaman gurur duyayacağım" dedi.

Kaynak: İHA