(özel Haber) Kule Personelinden 'Frekansa Tiyatro Karıştı' Oyunu

Atatürk Havalimanı'nda görev yapan Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği üyeleri, kendi yazdıkları "Frekansa Tiyatro Karıştı" adlı oyunu sahneledi.

(özel Haber) Kule Personelinden 'Frekansa Tiyatro Karıştı' Oyunu
Beğeni toplayan oyunun Anadolu'da da gösterilmesi için turne hazırlıklarına başlandı.
Atatürk Havalimanı'nda görev yapan Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği'nin (TATCA) sekiz üyesi tarafından sahneye koyulan "Frekansa Tiyatro Karıştı" tiyatro oyunu büyük beğeni topladı. TATCA üyeleri tarafından yazılan ve oynanan oyun izleyenler tarafından çok beğenilince, oyunun Anadolu'da da gösterilmesi için turne hazırlıklarına başlandı.

Fikrin bir yıl önce çıktığını söyleyen TATCA Başkanı Birol Bilgin, "Tiyatro oyununu sergileyen grup, yaklaşık bir yıl kadar önce ‘böyle bir şey yaparsak nasıl olur’ diye geldiler. Zaten çok hevesliydiler. Biz de Dernek Yönetim Kurulu olarak bu fikri alıp bir yerlere getirip arkadaşların önünü açmak gibi son derece kolay bir tarafı bize kaldı. Eğitmen arkadaşımızla direkt olarak iletişime geçmişlerdi. Eğitmenimiz öyle bir eğitmen ki arkadaşlarımızdan daha çok istekliydi. Sanki bir hava trafik kontrolörlerimiz de bu olayları kendisi yaşıyormuşçasına hevesle geldi. Ve olayın içerisine biraz daha girince Hava Trafik ve pilot diyaloglarının esasında ne kadar hiciv sanatı için çok fazla konu olduğunu ve bunun bir derya olduğunu görünce, hatta ben hazırlanan birkaç skeci izledim. İzlediğimde daha başlangıçta aşamasındaki bir skeçte dahi o kadar çok güldük ki bu projenin kesinlikle bir yerlere geleceğinden son derece emin olduk. Arkadaşlarımızı bu anlamda destekledik. Şunun altını çizmek isterim. Biz Hava Trafik Kontrolörleri olarak arkadaşlara sonsuz destek verdik. Ancak burada en büyük rol arkadaşlarımda. Çünkü oyundan hemen sonra belirttiğim gibi. Yaklaşık her iki günde bir, bir araya gelmek zorunda kaldılar. Mesaiden çıktılar, gece nöbetinden çıktılar bir araya gelerek bu oyunu bu şekle getirmeyi başardılar" dedi.

Gazetecilerin ‘Oyunda kaç kişi görev aldı. Hepsi Hava Trafik Kontrolörü mü?’ sorusu üzerine TATCA Başkanı Birol Bilgin, ”Evet hepsi Atatürk Havalimanı'nda çalışan Hava Trafik Kontrolörleri. Dışarıdan hiçbir şekilde profesyonel bir oyuncu yok. Sadece profesyonele yakın diyebileceğimiz tek karakter oyunun eğitmeniydi. Son derece amatör bir grup. Ama müthiş bir şekilde gönüllerini vererek oyunu bu noktaya getirdiler. Esasında oyun hiciv sanatı. Ama hiciv sanatının içerisinde eleştiri de var. Biz eleştirisel bakış açısı da getirdik ama eleştiriyi ön plana değil, gülmeyi ön plana taşıdık. Hicvi yaparken herkesi güldürdük. Çok klişedir ama hem güldürürken hem de düşündürdük” diye konuştu.

“TURNE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Oyuna büyük ilgi olduğunu ve turne yapacaklarını söyleyen Birol Bilgin, “Bunun ortamını sağlamayı düşünüyoruz. Ama baktığımız zaman öyle güzel bir oyun ortaya çıktı ki bir yılın emeğini sadece bir yıla bırakmak kesinlikle zorumuza gidecek. Bir oyun ve bir sahneyle bu oyunu bırakmak kesinlikle bize yetmiyor. Düşünce olarak başka meydanlardan da büyük ilgi var. Onların buraya gelmesi kolay değil ama bizim turne düşüncemiz var” ifadelerini kullandı.

Oyuna hazırlanırken çok yoruldukları ve bunaldıkları zamanlar olduğunu söyleyen Derya Özdemir ise, “Ben de yaklaşma yol kontrolörü olarak görev yapmaktayım. Benim rolümün sıkıntısı seyirciyle bütünleşmekti. Ama bizi izleyen arkadaşlarımız o kadar güzel bir enerji verdiler ki, enerji bize çok iyi geçti. Bunun sayesinde salonda çok güzel bir enerji oluştu. Bu süreç içerisinde çok yorulduğumuz ve çok bunaldığımız zamanlar oldu. Ama ruhumuzu hiç kaybetmedik. Gece nöbetlerinde dinlenme aralarımızda skeçleri yazarak, çalışarak vakitlerimizi geçirdik. Genel anlamda yorucu ama inanılmaz haz ve mutluluk verici bir oyun oldu. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Oyunda kendilerini ve arkadaşlarının hikayelerini anlattıklarını ifade eden Süleyman Özkömürcüler de, “Ben de yaklaşma yol kontrolörleri olarak görev yapıyorum. Kısacası radarcıyım. Oyun hakkında arkadaşlarımın söylediklerine eklenecek çok fazla bir şey yok. Şunu söylemek istiyorum. Biz oyunda kendimizi ve karşılaştığımız durumları, kendi güldüğümüz hikayeleri anlattık. Biraz birbirimizden hikayeler, beraber çalıştığımız arkadaşlarımızdan hikayeler var. Yüz yüze gelmediğimiz ama sesini defalarca duyduğumuz pilotların hikayeleri var. Eğlenmeyi temel aldık. Ama eğlenirken de bir şeyleri anlatmayı hedef aldık” dedi.

Kaynak: İHA