Yalıtımla Yüzde 85 Daha Ucuza Isınmak Mümkün

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Denetleme Kurulu Başkanı Tülin Keskin, binalardaki enerji kaybının, ısı yalıtımıyla yüzde 85'e kadar düşürülebileceğini söyledi.


Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış günlerinin yaklaşmasıyla ısınma ve enerji giderlerinde artışların yaşanacağını, vatandaşların sürpriz faturalarla karşılaşmaması için tasarruf önlemleri alması gerektiğini belirtti.

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin yürüttüğü İl İl Enerji Verimliliği Projesi ile enerji verimliliğini anlattıklarını aktaran Keskin, "Enerji verimliliği, gerek enerji tüketimindeki artan talebin karşılanması, gerekse de enerji yoğunluğunun düşürülmesi için etkin bir girişimdir" dedi.

Tülin Keskin, Türkiye'nin 10 yıl içinde enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu zaman dilimi içerisinde kişi başına düşen enerji tüketim miktarı da azalacak. Artık dünya da enerji verimliliğine odaklanmıştır. Çünkü enerji tüketimini artırmak iklim değişikliğiyle ilgili kritik eşiği de beraberinde getirdi. Dünyanın her tarafında fırtınalar, seller meydana geliyor. Bunlar iklim değişikliğinden oluyor. Enerji tüketimini azaltmak için tek çare enerji verimliliğidir. Tüm dünya ülkeleri, politikalarını bu alana yoğunlaştırdı. Biz de enerji verimliliğini anlatıyoruz. İnsanlarımızın enerji verimliliği konusunda duyarlılıklarını artırmak ve bu yönde dikkatlerini çekmek için çabalıyoruz."

- Kombinin ısısını 1 derece düşür, yüzde 7 tasarruf et

Enerji tasarrufu sağlamak için alışkanlıkların değişmesi gerektiğini vurgulayan Keskin, şöyle devam etti:

"Örneğin bir meskende kombinin ısısını 1 derece düşürdüğünüz zaman, bir ay boyunca enerji tüketimini yüzde 5 ile 7 oranında azaltmış olursunuz. Televizyon alırken büyük ekranlar yerine led ekranlı olanları tercih etmemiz gerekiyor. Yine toplu taşıma araçlarını kullanmamız veya az yakan otomobilleri tercih etmemiz lazım. Bu tip şeyleri yaparsak, büyük bir tasarruf sağlanmış olur. Hayat standartlarımız yükseliyor, anlayış ve talepler değişiyor ama enerji tüketimimiz de artıyor. Bunun bilincinde olmamız gerekir."

Keskin, yaklaşan kış mevsiminde ısınma giderlerindeki artışın bireysel önlemlerle azaltılabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Binaların enerji tüketimini, yalıtımla yüzde 85'e kadar düşürmek mümkündür. Yani 100 birim enerji tüketen bir binanın, ısı yalıtımıyla tüketimi 15 birime kadar düşebiliyor. Enerji tasarrufunda ısı yalıtımı en önemli adımdır. Ankara'da yaptığımız bir çalışmada, eski bina olan standart bir apartman dairesinde bir yıl boyunca, bin 800 metreküp doğalgaz tüketiliyordu. Isı yalıtımı yapıldıktan sonra bu rakam bin metreküpe düştü. Ayrıca ideal oda sıcaklığı 21 derecedir. Fakat insanımız 26 dereceyi görmeden mutlu olmuyor. Alışkanlıkların değişmesi gerekir. Bu konuda çok büyük enerji kaybı var."

- Türkiye enerji sektöründe merkez olma yolunda ilerliyor

Dünya Enerji Kongresi'nin 2016 yılında İstanbul'da yapılacağını hatırlatan Keskin, "Türkiye enerji alanında önemli bir noktaya geldi. İstanbul'da organize edeceğimiz Dünya Enerji Kongresi, ülkemizdeki enerji alanındaki çalışmaları tanıtmak ve yeni yatırımları ülkemize çekmek için önemli bir fırsattır" diye konuştu.

Kaynak: AA