Türkiye ve Dünya Ekonomisi İzmir’de Masaya Yatırılacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “İdeal politikalar uygulanması halinde Türkiye, yakın bir gelecekte dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girmeye ve kalkınma performansıyla gelişmekte olan ülkelere örnek olmaya aday bir konumdadır” dedi.


Kalkınma Bakanlığı'nın organizasyonuyla İzmir Valiliği ve İZKA işbirliğinde 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan 5. İzmir İktisat Kongresi öncesinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kongreye ilişkin Swiss Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Bakan Yılmaz, bugüne kadar sadece dört kez düzenlenen kongrede ülke ve dünya politikalarının küresel ekonomik dönüşüm süreci açısından ele alındığını açıkladı.

Kongrenin geleneksel olarak uluslararası önemli bir boyuta eriştiğini söyleyen Bakan Yılmaz, 5. İzmir İktisat Kongresi’nin ana temasının ‘Küresel Ekonomik Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi’ olduğunu belirtti.

Bakan Yılmaz, “Küresel krizin dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileri alınan önlemlere rağmen devam etmekte ve ekonomilerdeki yavaşlama eğilimi sürmektedir. İdeal politikalar uygulanması halinde Türkiye, yakın bir gelecekte dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girmeye ve kalkınma performansıyla gelişmekte olan ülkelere örnek olmaya aday bir konumdadır” dedi.

“HEDEF 2023’TE 2 TRİLYON DOLAR”
2008 yılından bu yana küresel krizle boğuşan dünya ekonomisinde kriz sonrası süreçte oluşacak yeni yapılanma içinde Türkiye'nin yerinin tartışılacağı kongrede yüksek ve istikrarlı büyüme, sanayileşme, girişimcilik, nitelikli insan kaynağı, bölgesel gelişme, rekabetçi ve yaşanabilir kentler, işgücü piyasası ve istihdam, sürdürülebilir kalkınma, uluslararası rekabet gücü, uluslararası ticaret ve benzeri konu başlıkları altında politika önerileri alınacağını dile getirdi. Bakan Yılmaz şöyle konuştu:
“5. İzmir iktisat küresel ekonomik yeniden yapılanma sürecinde Türkiye ekonomisi belirlendi. Küresel ekonomide bir dönüşüm var. Bunu iyi anlayalım ve okuyalım Bunun için de ekonomimizi nasıl etkileyecek? diye iyi tartışalım. Türkiye’nin satın alma gücü ile bakarsanız Dünyanın 16. ekonomisi arasında yer alıyor. Dünyanın büyük ilk 20 ekonomisi ülke arasındayız. Türkiye 2023 vizyonunda 2 trilyon dolar bir büyüklüğe, kişi başı milli gelir 25 bin dolar olması beklenmektedir. İhracattaki hedefimiz ise 500 milyon dolar olacak.”
Panelin 35 oturumda 21’i yurt dışından olmak üzere 241 panelist ile gerçekleşeceğini aktaran Bakan Yılmaz, konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: “2 bin 363 davetlinin kongreye teyidi yapılmıştır. 151 i yabancı olmak üzere davetli gelecek ve etkinlikleri izleyecek. Farklı bakış açılarının en süt düzeyde ifade edileceği bir ortam şekillendirdik. İçeriği bakımından dünyayı tartıştığımız bir kongre. İzmir boyutunun da güçlendirilmesi gerektiğine inandık. Dolayısıyla İzmir'in kalkınma perspektiflerini de kongremizin önemli bir unsuru olarak ele almak istedik.”

KONGREYE ÜST DÜZEY KATILIM
Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetlinin gelmesi beklendiği kongreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in de katılımı bekleniyor

Kongrede Ege Bölgesi, İzmir ve EXPO 2020 adaylığıyla ilgili özel oturumlar da yapılacak. Akdeniz'de Marka Kent İzmir Zirvesi'nin yanı sıra toplam 12 oturumda Ege Bölgesi'ndeki çeşitli sektörlerin geleceği tartışılacak. 1 Kasım 2013'de sona erecek Kongre kapsamında Efes Antik Kenti ve Körfez Turu da düzenlenecek.
Kaynak: İHA