Doğal Gaz Abonelerine Yakıt Tasarrufu Eğitimi

Kayseri Doğalgaz Dağıtım Şirketince oluşturulan Doğalgaz Eğitim Evi'nde abonelere yakıt tasarrufunun püf noktaları konusunda uygulamalı eğitim veriliyor.


Kayserigaz'ın Yenimahalle'deki şirket yerleşkesine yaklaşık 15 bin lira harcanarak yaptırılan 60 metrekarelik eğitim evinde, ocak, fırın, buzdolabı, televizyon ve doğal gazlı şömine bulunuyor.

Şirkete, fatura yatırmak, doğal gaz abonesi olmak veya herhangi bir işlem yaptırmak için gelen vatandaşları gruplar halinde eğitim evine götüren Kayserigaz yetkilileri, doğal gaz kullanımında yapılan yanlışlar, doğal gazı verimli kullanma, gaz kaçağı ve benzeri tehlikeli durumlarda yapılması gerekenler hakkında vatandaşlara uygulamalı eğitim veriyor.

Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevreci bir yakıt olan doğal gazın Türkiye genelinde kullanımının hızlı bir şekilde arttığını ancak insanların özellikle verimli kullanım konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

İnsanların doğal gazı daha verimli kullanabilmeleri için şirket bünyesinde eğitim evi oluşturduklarını belirten Bora, buzdolabı, fırın, ocak, televizyon ve doğal gazlı şömine bulunan eğitim evinde günlük 5,5 kilovat elektrik tüketildiğini, bu enerjinin evin çatısına yerleştirilen güneş enerjisi panelleriyle karşılandığını dile getirdi.

Şirket yerleşkesine her gün yaklaşık 700 kişinin farklı nedenlerle geldiğini, bu insanların 200'üne Doğalgaz Eğitim Evi'nde gruplar halinde verimli ve güvenli doğal gaz kullanımı konusunda uygulamalı eğitim verdiklerini dile getiren Bora, "Sayaç nedir, sayaç üzerindeki hangi değerler faturaya yansır, fatura üzerindeki bilgiler neyi ifade eder, doğal gaz kullanımında neye dikkat etmek gerekir, tasarruflu, emniyetli doğal gaz kullanımı nedir, nasıl yapılır, herhangi bir arıza veya gaz kaçağı durumunda neler yapmak gerekir gibi konuları birebir uygulamalı olarak gösteriyoruz" diye konuştu.

- "Hava menfezlerini kapatmayın" uyarısı

Genellikle yeni abonelere eğitim verdiklerini ancak evinde yıllardır doğal gaz kullanmasına rağmen beklediği verimi alamayan müşterilere de yaptıkları yanlışları anlattıklarını belirten Bora, şunları kaydetti:

"Doğal gaz kullanımında yapılan en büyük yanlışların başında, hava menfezlerinin ve radyatörlerin önünün kapatılması geliyor. İnsanlar kombinin bulunduğu mutfağın camında açılan yuvarlak şekildeki küçük deliği 'soğuk hava veya toz geldiği' düşüncesiyle kapatıyor. Doğal gaz kaçağı olduğunda gazın çıkacağı tek yer burasıdır ayrıca bu delikten içeriye oksijen girmesi doğal gazın daha verimli yanmasını sağlayacaktır. Radyatörlerin önünün kanepe ve koltuklarla kapatılması da ısının odaya yayılmasını engeller. Buna da dikkat edilmesi gerekiyor."

Eğitimin sadece şirkete gelenlerle sınırlı kalmayacağını, ilerleyen günlerde kamu kurumlarında çalışanları, öğrencileri, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve üyelerini de eğitim evinde gruplar halinde misafir edeceklerini aktaran Bora, özel eğitim almak isteyen grupları da geri çevirmeyeceklerini söyledi.

- Yakıt tasarrufunun püf noktaları

Kayserigaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Ceyhun Bahtiyar ise yakıt tasarrufunun püf noktaları hakkında bilgi verdi. Yakıt tasarrufu sağlanabilmesi için öncelikle konutlarda ısı yalıtımının yapılması, kapı ve pencereler yaptırılırken mutlaka izolasyonlu malzemeler kullanılması gerektiğine dikkati çeken Bahtiyar, "Isının yaklaşık yüzde 15'i sadece kapı ve pencere izolasyonuyla içeride tutulabilir, aynı şekilde soğuk havanın içeri girmesi engellenir" dedi.

Bahtiyar, vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

"Güneşin etkili olduğu saatlerde perdelerin mutlaka açık tutulması, güneş battıktan sonra da kesinlikle perdelerin kapatılması gerekiyor. Bu sayede dış ortamla iç ortam arasındaki ısı geçişi engelleniyor. Perdeler, kalınlığına göre tek başına yüzde 3-5 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Perdeler kapatılırken radyatörlerin üzerine gelmemesine de dikkat etmek gerekiyor ayrıca radyatörle kanepe ve koltuk arasında en az 55-60 santimetre boşluk olması gerekiyor. Aksi takdirde ısının odaya yayılması engellenmiş oluyor. Herhangi bir gaz kaçağı durumunda da vakit kaybetmeden 187 nolu doğal gaz hattının aranması gerekiyor. Bu numara sayaç üzerinde mevcut. Biz bu uyarılarımızı eğitim evinde uygulamalı olarak gösteriyoruz. Binalara yalıtım yaptırılmalı, oda termostatı kullanılmalı, kapı ve pencereler çift cam olmalı veya aralıkları sünger veya filtreyle kapatılmalı, hava menfezi kapatılmamalı çünkü verimli yanma için oksijen gerekir. Radyatörlerin üzeri veya önü eşya, saksı ve mobilyalarla kapatılmamalı, kombi ve kazanların bakımı her yıl yaptırılmalı, evden uzun süre uzak kalınacaksa cihaz tamamen kapatılmalı, ocak alevinin tencere tabanından dışarıya taşmamasına dikkat edilmeli."

Kaynak: AA