Acı Biber Tarlada Kaldı
Türkiye'nin acı sivri biber üretiminde önemli merkezlerinden Biga ilçesinde üreticiler, geliri maliyetini karşılamadığı gerekçesiyle yüzlerce ton ürünü tarlalarında bıraktı.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin önemli bir kesiminin tarımla uğraştığını söyledi.
Ziraat erbabının büyük bölümünün biber üretiminden geçimini sağladığını belirten Ceylan, Ağaköy, Selvi köyleri ile Kozçeşme beldesinde yaklaşık bin dönüm arazide acı sivri biber tohumu ekildiğini anlattı.
Biga Ziraat Odası Genel Sekreteri Arif Ödül ise biberin ekilişi ve işçiliğinin zor olduğunu, mayıs ayı başında dikilen ürünün ağustosun ilk günlerinde hasat edildiğini dile getirdi.
Biberin genelde yurt içindeki pazarlarda değerlendirildiği bilgisini veren Ödül, ürünün iri çeşitlerinin pek kabul görmediği bilgisini verdi.
Alıcı firmaların, genelde turşu yapımında kullanılan biberi uzun ömürlü olduğundan tercih ettiğine dikkati çeken Ödül, "Pek çok üretici, girdi maliyetlerindeki artışa rağmen ürünün satışından yeterince gelir elde edemediği için biberlerini hasat etmeyip tarlada bıraktı" diye konuştu.
Ağaköy'de 20 yıldır üreticilik yapan Ayhan Bülbül ise 23 dönüm alana ektiği sivri biberi hasat etmeden dalında bıraktığını bildirdi.
Bölgede bir dönüm arazide yetiştirilen biberin maliyetinin bin lirayı bulduğunu aktaran Bülbül, şunları kaydetti:
"Firmaların satın almak için verdiği fiyat, bin lirayı bile bulmuyor. Devletimizin biber üreticilerine destekleme yapmasını bekliyoruz. Aksi takdirde bir daha biber ekmeyeceğiz. Ağaköy'de birçok üretici, ürününü hasat etmeden tarlasını sürmek zorunda kaldı. Girdi maliyetleri çok yüksek, belimizi büküyor. Mazot, ilaç, gübre, işçilik pahalı. İşin içinden çıkamaz olduk. Bazı arkadaşlarımız malını toplayıp Bursa'ya götürdü. Fabrikadan parasını alamadı. Şu anda 20 bin lira zararım var."