Eskişehir'de 'Botanik Bahçelerinin Sosyoekonomik Açıdan Önemi' Paneli

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, botanik bahçeleri sayesinde bilimsel ve turistik açıdan ekonomiye katkı sağlanabileceğini bildirdi.


Prof. Dr. Ersin Yücel, Anadolu Üniversitesi Botanik Uygulama ve Araştırma Birimi tarafından düzenlenen "Botanik Bahçelerinin Sosyoekonomik Açıdan Önemi" konulu panelde yaptığı konuşmada, botanik bahçelerinin araştırma, sergileme ve eğitim amacıyla canlı bitki koleksiyonlarının belgelenerek yetiştirildiği kuruluşlar olduğunu kaydetti.

Kentlerin sosyokültürel ve sosyoekonomik yapısının güçlenmesi, kent ekosistemlerinin iyileşmesi ve sosyal yaşamın zenginleşmesi anlamında botanik bahçeleri önemli olduğunu ifade eden Yücel, şöyle konuştu:

"Botik bahçeleri, her yaştan insanı dinlendiriren ve bilgilendiren açık üniversitelerdir. Doğadaki tüm bitkileri görmek ve incelemek doğal yaşam alanlarında mümkün değil ancak bu botanik bahçeleri sayesinde çok daha az para ve zaman harcanarak gerçekleştirilebilir. Botanik bahçeleri sayesinde hem bilimsel hem de turistik açıdan ekonomiye katkı sağlanabilir. İtalya, Hollanda gibi çok az türde bitki örtüsüne sahip ülkeler, botanik bahçeleri sayesinde diğer ülkelere bitki ihraç ediyor. Türkiye mevcut binlerce tür bitki çeşitliliğine rağmen bunu gerçekleştiremiyor."

Kaynak: AA