'İşletmelerde Hijyen ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Sertifika Töreni'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkarların 2002 yılında Halk Bankasından kullandığı kredinin faiz oranının yüzde 47 civarında, kullanılan kredi miktarının da aynı yıl 150 milyon lira olduğunu belirterek, "Bugün itibarıyla esnaf ve sanatkarımızın kullandığı kredi miktarını artırdık. Artık esnaf ve sanatkarımızın Halk Bankasından kullandığı kredi miktarı 9 milyar lirayı geçmiş durumda.10 yılda gelinen nokta bu" dedi.


Yazıcı, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince Hendek Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "İşletmelerde Hijyen ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Sertifika Töreni"nde yaptığı konuşmada, esnafın toplumun en önemli kesimlerinden olduğunu söyledi.

Türkiye'de esnaf ve sanatkarların 1,5 milyonu aştığını kaydeden Yazıcı, "Bu arkadaşlarımızın sahip olduğu işletme sayısı daha fazla. Esnafımız, bulundukları bölgelerin emin kişileridir. Bu açıdan esnafımız, toplumumuzun önemli bir kesimi. Bu kesimin, toplumsal yapının güçlenmesine katkı sağladığına herkes inanıyor. Esnafımız sayesinde çok güzel geleneklerimiz oluştu. Sürekli olarak güçlü esnaf, güçle sanatkar ve güçlü toplum vurgusu yapıyoruz. İktidar olarak hedeflerimizde ileri demokrasi, büyük ekonomi ve güçlü toplum derken esnafa da büyük görevler düşüyor" diye konuştu.

Yazıcı, esnaf ve sanatkarların bulunduğu bölgenin kalkınmasını sağladığına dikkati çekerek, kendilerinin emanetçi, milletin ise her şeyin sahibi olduğunu anlattı.

Yazıcı, şöyle devam etti:

"Devleti ve hükümetleri oluşturan halktır. Bütün çalışmalarımızın merkezinde insanlarımız var. Devlet, hizmet mekanizmasıdır ve hakkı yok, ödevleri vardır. Hiçbir zaman hükümetin gündemini milletin gündeminden ayırmadık. Dolayısıyla hiçbir kesimin hükümeti değil, herkesin hükümeti olduk. Tüm Türkiye'nin temsilcisi olduk. Ülkemizin kaynakları hepimizin. Kaynakların yer aldığı yer de Hazinedir. Önemli olan millete ait bu hazineyi doğru, en iyi şekilde kullanmaktır. Biz de bunu yapıyoruz. Bu yolda toplumumuz ve özellikle sosyal yapımız açısından önemli bir kesim olan esnafımızla ilgili önemli düzenlemeler yaptık.

Esnaf ve sanatkarımızın 2002'de Halk Bankasından kullandığı kredinin faiz oranı, yüzde 47 civarındaydı, kullanılan kredi miktarı da aynı yıl içinde 150 milyon liraydı. Bugün itibarıyla esnaf ve sanatkarımızın kullandığı kredi miktarını artırdık. İş kurma kredisini 250 bin liraya yükselttik, faizin bir kısmını da biz ödüyoruz. Bu şekilde esnafımızın ödediği faizi azalttık. Artık esnaf ve sanatkarımızın Halk Bankasından kullandığı kredi miktarı 9 milyar lirayı geçmiş durumda. 10 yılda gelinen nokta bu."

- AVM'ler hakkındaki düzenleme

Yazıcı, alışveriş merkezlerine ilişkin hazırladıkları taslağı kamuoyuna sunduklarını söyledi.

Alışveriş merkezlerinde düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"AVM olarak nitelendirilen yerler, düzenlenmeye ihtiyaç duyulan alanlar. Daha önce 3 kez tasarı hazırlanmış ama yasalaşma imkanı olmamış. Yeni bir taslak hazırladık ve bu taslağı kamuoyuna açtık. İsmini değiştirdik artık, AVM konusuna ilişkin tasarının ismi, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı. Bu tasarı, 'AVM' dediğimiz yerleri ve zincir mağazaları da kapsıyor. Şu anda tasarı 28 maddeden oluşuyor ve önemli düzenlemeler içeriyor. Çalışmaları tamamlayınca detaylarını da açıklayacağız.

Ustalık belgesi sorununu da bu tasarıyla çözeceğiz. Bu konudaki mevzuatı ortadan kaldırmıyoruz ama buradaki adaletsizliği düzeltiyoruz. Ustalık belgesi bulunmayan bir kişi, esnaflık kaydını yaptıramıyor. Ticari hacmi itibarıyla daha büyük olan sanayi odalarına kayıt konusunda sıkıntı yok ama esnaflık noktasında durum böyle. Bölye bir dengesizlik var ve bunu gidereceğiz."

Yazıcı, konuşmasının ardından eğitimi tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını verdi.

Kaynak: AA