Özgür-der Mısır’daki Darbeyi 100’üncü Gününde Protesto Etti

Der, Rabia Platformu adı altında bugün Fatih Camiinde kılınan cuma namazı sonrası Mısır’da yapılan askeri darbeyi 100’üncü gününde protesto ederek sloganlar eşliğinde Saraçhane Parkı’na yürüdü.


Özgür-Der, cuma namazı sonrası Mısır’da yapılan askeri darbeyi protesto etti. Rabia Platformu adı altında toplanan grup bugün Fatih Camiinde kılınan cuma namazı çıkışında camiinin avlusunda toplanan kalabalık ellerinde bayraklar ve pankartlarla Saraçhane Parkına doğru yürüdü. Yürüyüş esnasında Fevzi Çakmak Paşa caddesindeki yol tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Yürüyüş boyunca grup “Mısır halkı yalnız değil, Yaşasın türesel intifada, İslami hareket engellenemez, Katil İran Suriye’den defol, Katil Suud Mısır’dan defol” şeklinde sloganlar attı.

Saraçhane Parkı’nda toplanan grup adına açıklama yapan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, “Muhammed Mursi’yi diktatörlükle suçluyorlardı. İnsanların özgürlüklerini kısıtlamakla suçluyorlardı. Oysa bir yıllık Mursi iktidarında hiçbir parti kapatılamamıştı, hiçbir kimse siyasi muhalefetinden dolayı tutuklanmamıştı, hiçbir gazeteci tutuklanmamıştı. Ama bu süreçte Mısır’da partiler kapatılıyor, muhalifler tutuklanıyor, katliamlar yapılıyor, yüz gün içersinde 3 bin 500’den fazla Müslüman’ın katledilişi bildirildi.

Burada darbecilerin ortaya çıkardığı manzarayı net görmek lazım. Bugün için Mısır bir açık hava hapishanesine dönüşmüş durumdadır. Burada bu vesileyle TRT çalışanı Metin Turan’ın durumunu da anlatmakta yarar görüyorum. İki aya yakın bir zamandır gazeteci Metin Turan cezaevindedir. Ve en son geçtiğimiz hafta yayınlanan mesajında aslında Mısır’ın nasıl bir vahşet ve diktatörlük altında olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.

Öte yandan İhvan sözcüsü Eşref Abdulgaffar, yaptığı konuşmada şunları kaydetti;
“Mısır’da yaşananlar, olanlar sadece Sisi’nin, liberallerin yaptıkları olaylar, çıkardıkları savaş değildir, Mısır’da olanlar bütün dünyada, yeryüzünde Islama karşı açılmış bir savaştır. Biz Mısır’da kardeşlerini öldüren o askerleri görünce şaşırıyoruz. Sözde Mısırlılar, fakat aslında onlar Mısırlı değiller çünkü onlar orada kardeşlerini öldürüyorlar. Hatta şu an bile Rabia’da ve Nahta meydanlarında hayal edemeyeceğiniz şekilde, ifade edilemeyecek şekilde şeyler yaşandı. Bu meydanlarda çocukları öldürenler, kadınları öldürenler, ölüleri yakanlar bunlar insan mıdır. Ben bir insanın, kendisine insanım diyen birisinin bunları asla yapabileceğine inanmıyorum. Ve bunları yapanları yani kadınları, çocukları öldürenleri, ölüleri yakanların göğüslerinde bir kalp taşıdıklarını ben zannetmiyorum. Aynı şekilde bunların İslama riayet ettiklerini, Müslüman olduklarını da zannetmiyorum. Sisi bütün bunları yaptıktan sonra bizlerin korkacağını ve evlerimize geri döneceğimizi zannetti. 80 tane kadın ve erkeği sabah namazı esnasında namaz kılarken, Sisi ve yandaşları katlettiler.”
Grup yapılan konuşmanın ardından dağıldı.
Kaynak: İHA