Bayramda Beslenmeye Dikkat

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kavurma ve kırmızı etin öğle öğününde tüketilmesi, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.


Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye için Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların öneminin büyük olduğunu belirtti.

Bu nedenle etin saklama ve pişirme koşullarına dikkat etmek gerektiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Kurban Bayramı'nda et tüketiminin yanı sıra tatlı tüketimi de artmaktadır ancak kronik hastalıklara sahip kişiler ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler dikkatli olmalıdır. Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır, bu nedenle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları risk altındadır."

Hamzaoğlu, kurbanlığı satın almadan önce veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olunması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kurban kesiminin belediyenin kesim için uygun gördüğü yerlerde yapılması gerekmektedir. Uygun kesim şartlarını sağlamanız siz ve aileniz açısından çok önemlidir. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Çünkü kesildikten hemen sonra et sert ve lezzetsiz olur, ayrıca sindirimi de oldukça zordur. Kesimden sonra 24 saat buzdolabında bekletilen et ise lezzetli olur, kolay pişer ve kolayca sindirilir."

Etlerin büyük parçalar şeklinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp buzdolabı poşetlerine konularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalarının doğru olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Kesimden sonra 2 santigrat derece ile 0 santigrat derece arasında 1 ya da 2 gün bekletilip, derin dondurucuda -18 santigrat derecede, 3 ile 6 ay aralığında muhafaza edilebilmektedir. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır."

Hamzaoğlu, pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilerek kızartmadan ve kavurmadan kaçınılması gerektiğini işaret ederek, şunları kaydetti:

"Etlerin, mangal yapılacaksa kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir, kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Kurban Bayramı'nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Genel olarak sakatat tüketimi de bu dönemde artmaktadır ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir."

Kaynak: AA