Nevşehir Üniversitesi’nin Adının Değiştirilmesi

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, Nevşehir Üniversitesi’nin isminin Hacıbektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi fikrinin, Türkiye’nin kardeşliği ve yıllardır konuşulan ve bir türlü istenilen seviyeye getirilemeyen iç barışın sağlanması noktasında katkı yapacak olmasından dolayı kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Nevşehir Üniversitesi’nin Adının Değiştirilmesi
AK Parti Milletvekili Gizligider, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Demokratikleşme Paketi çerçevesinde Nevşehir Üniversitesi’nin isminin Hacıbektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirileceğinin açıklanmasını değerlendirdi.

Demokratikleşme Paketinin Türkiye’nin onlarca yıldır konuştuğu çok önemli sorunlara kalıcı ve radikal çözümler bulma yönünde bir iradenin tezahürü olduğunu ifade eden Gizligider, Nevşehir isminin de Türkiye için bu kadar önemli bir toplu düzenlemede yer alması ve Nevşehir’in de bu noktada bir katkı vermesinin Nevşehir Milletvekili olarak kendisini mutlu ettiğini vurguladı.

Gizligider, “Elbette üniversitemiz ile ilgili bu fikir yanılmıyorsam Mayıs ayında dillenmeye başladı.

Bizler de bu konu ile ilgili olarak gerek hükümet gerekse parti yetkililerine fikrimizi belirttik. Bence Türkiye’nin kardeşliği noktasında Türkiye’nin yıllardır konuşulan ve bir türlü istenilen seviyeye getiremediği iç barışın sağlanması noktasında üniversitemizin isminin katkı yapacak olması veya en azından şu aşamada böyle bir niyetle Nevşehir Üniversitesi’nin isminin Hacıbektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi yönünde bir irade ortaya konulması bence inşallah hayır olacak, müspet olacak. Tabi paket aslında çok kapsamlı ve çok önemli konuları içeriyor. Bizler çok şükür Nevşehir olarak kardeşlik noktasında gerek Alevi kardeşlerimizle gerekse de farklı mezhep veya farklı etnik gruplarla ilgili büyük bir sorun yaşamıyoruz ama inşallah bunun Türkiye’de ciddi yansımaları olsun. Türkiye’de AK Parti iktidarının bu noktadaki iradesinin ne olduğunu ve somut olarak ne şekilde gerçekleşeceğinin göstergesi anlamında müspet bir neticesi olsun o önemli. Tabii Nevşehir’de bu noktada iyi bir hizmet etmiş olacak inşallah” diye konuştu.

Hacıbektaş Veli’nin tüm Müslümanlar için önemli bir isim olduğunu ve Nevşehir Üniversitesi’ndeki isim değişikliğine Nevşehirli vatandaşlarında olumlu yaklaşacağını düşündüğünü kaydeden Milletvekili Gizligider, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani bu iş ilk dillenmeye başladığı dönemlerde ‘acaba’lar daha yüksek orandaydı. Ama biz hep şunu konuştuk; Hacıbektaş Veli kim önce bir buna bakmak lazım. Bu toprakların Müslümanlaşmasında, İslamlaşmasında Mevlana ne ise, Yunus Emre ne ise, Hacı Bayram Veli ne ise Hacıbektaş Veli’de o. Hepimizin bildiği Horasan Erenleri dediğimiz, bin yıl önce bu topraklara gelmiş ve bu toprakların İslamlaşması için tasavvufu, hizmeti kendine şiar edinmiş ve bu noktada da gün ve gün artan bir kalabalığa hitap etmiş temel irade olarak, temel felsefe olarak insan sevgisini, insanı sevmenin Allah’ı sevmekten geçeceğini düşünmüş ve bu noktada da çok büyük kalabalıklar toplamış İslama, Müslümanlara ve bu toprakların hem Türkleşmesinde hem de Müslümanlaşmasına çok büyük hizmetleri olmuş bir derviş. Yani bugün Hacıbektaş Veli’yi sahiplenmeyecek hiç kimse var mıdır? Sünni olsa nedir, Alevi olsa nedir? Bir farkı olabilir mi aramızda? Hz. Ali bir Sünni için neyi ifade eder? Aynı şekilde Hacıbektaş Veli de gerek Sünni gerekse Alevi için aynı şeyi ifade eder. Onlar bu toprakların manevi efendileridir bana göre. İnşallah Nevşehir ismi de belki de ülkemizin tarihinde böyle önemli bir dönemeçte tarihi bir görev görmüş olacak.”
Kaynak: İHA