Türkiye ve İsveç ve Brezilya, ''barış İnşasında Üçlü Dayanışma'' Mekanizmasıyla Dünya Sorunlarını Ele Alacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye, İsveç ve Brezilya'nın coğrafi olarak bir birine yakın ülkeler olmamasına karşın uluslararası politikada yaklaşımlarının ve perspektiflerinin benzerlik gösterdiğini belirterek, üç ülkenin 'Barış inşasında üçlü dayanışma' mekanizması altında dünya sorunlarına ilişkin istişarelerde bulunmayı sürdüreceklerini söyledi.

Davutoğlu, bugün Swissotel'de başlayan ''5. Büyükelçiler Konferansı''nın İzmir programına konuk olan Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Patriota ve Bildt'in yalnızca meslektaşları olmadığını, aynı zamanda yakın arkadaşları olduğunu ve onları aileleriyle birlikte İzmir'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, konuk bakanlarla bu sabah yaptığı ikili ve üçlü görüşmelerde dünyadaki hemen hemen tüm sorunları tartışma olanağı bulduklarını söyledi.

Davutoğlu, 3 ülkenin bakanı olarak New York'un ardından ikinci kez bir araya geldiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Üç ülkenin bakanları olarak yeni ve ortak bir istişare merkezi, perspektif geliştirici bir forum olarak 'Barış inşasında üçlü dayanışma' adı altında görüşmelerimizi sürdürme kararı aldık. 3 ayrı kıtadanız ancak bu üç ülkenin uluslararası politikada perspektifleri bir birine çok yakın. Birçok uluslararası sorunda rol oynayabileceğiz.''

Davutoğlu, kendisinin ve İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'in bahar aylarında Brezilya'yı ziyaret edeceğini, Haziran ayında ise Brezilya'da yeni bir üçlü toplantı planladıklarını kaydetti.

-Konuk bakanlar-

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt de üçlü mekanizmanın oldukça verimli olduğunu belirterek, ''Bu nedenle görüşmelerimizi sürdürme kararı aldık'' dedi.

Bildt, ülkesinin Türkiye ile Afganistan'da aynı bölgede birlikte çalıştığını hatırlatarak, işbirliğinin birçok alanda süreceğine inandığını söyledi.

Brezilya Dışişleri Bakanı Patriota ise üç ülkenin dünyanın farklı bölgelerinde olmasına karşın, dış politikada benzer yaklaşımları benimseyen, ekonomileri güçlü ve sadece bölgesel değil, uluslararası alanda da etkin rol oynayabilecek ülkeler olduğunu ifade ederek, ''Birlikte çalışmamamız için bir engel yok. Bu üçlü dayanışmanın başarılı olabileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

-''Barış inşasında üçlü dayanışma''-

Toplantının ardından basına dağıtılan ''Barış inşasında üçlü dayanışma'' metninde üç bakanın uluslararası toplumu meşgul eden pek çok konuda aralarındaki eş güdüm ve işbirliğini derinleştirme yönündeki kararlılıklarının altı çiziliyor.

Ortak metinde ''Arap uyanışı'' ve Filistin sorunu dahil olmak üzere Orta Doğu'daki gelişmeler ile küresel ekonomik kriz ve bunun siyasi yansımalarına dikkati çeken bakanlar, terörizm, yoksulluğun ortadan kaldırılması, iklim değişikliği, internet özgürlüğü ve nükleer yayılma gibi küresel meselelerde de görüş alışverişini sürdüreceklerini belirtti.

Bakanların belirtilen tüm bu sorunların uluslararası toplumun acil ilgisine ve kolektif yanıtına ihtiyaç duyduğu konusunda mutabık kaldıkları vurgulanan metinde, şu ifadelere yer verildi:

''Bakanlar, bu anlayışla kendi düzeylerinde ve ya belirleyecekleri yetkililer arasında düzenli danışmalar gerçekleştirmek suretiyle görüş alışverişinde bulunmak ve kolektif girişimlerinin olumlu bir fark yaratacağı konularda ortak hareket ederek ilerleme sağlanmasına yardımcı olma konusunda mutabık kalmışlardır.''

Öte yandan basın toplantısı sırasında İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'in küçük oğlu Gustav ile yakından ilgilenen Davutoğlu, toplantının ardından konuk bakanlar ve aileleriyle Efes Antik Kenti ve Şirince köyünü ziyaret edecek.

Muhabir: Senem Yazıcı / Nevbahar Kabaklı

Yayıncı: Kamuran Akkuş
Kaynak: AA