Lavrov: Esed’i Devirmek İçin Muhalefet Yanlış Yol Tercih Ediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye muhalefetinin Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’i devirmek için yanlış yol izlediklerini söyledi.

Moskova’da düzenlenen yıllık basın toplantısında konuşan Lavrov, bu hedefin devam etmesi durumunda silahlı çatışmaların bitmeyeceğini ve sivillerin ölmeye devam edeceğini kaydetti.

Bazı Ortadoğu ve batılı ülkelerin muhalefeti hükümetle görüşmelerini reddetmesi konusunda teşvik ettiğini ifade eden Lavrov, “Batı söz vermesine rağmen Suriye’de çatışan tarafları müzakere masasına oturtmak için çalışmadı. Bu konuda Rusya ve Çin’in çabaları oldu. Birleşmiş Milletler Suriye Eski Özel Temsilcisi Kofi Annan ve yeni temsilci Lahdar Brahimi’nin çabaları da takdire şayan.” dedi.

Rusya için Suriye’de önceliğin Esed rejiminin devrilmesi olmadığını savunan Lavorv, “Rusya ülkede akan kanın durması ve durumun istikrara kavuşmasını önemsiyor. Ancak, bir kısım ülkelerin farklı hedefleri var. Biz dürüstçe konuşuyoruz. Onlar ikili görüşmelerimizde rejimin değişmesinin ardından oluşacak kaosu anladıklarını ifade ediyorlar. Ancak, toplum önüne çıktıklarında farklı şeyler ifade ediyorlar.” eleştirisi getirdi.

AKDENİZ’DE RUS SAVAŞ GEMİLERİ İSTİKRAR İÇİN BULUNUYORRusya’nın Şam’da bulunan Büyükelçiliğinin faaliyetlerini normal bir şekilde sürdürdüğüne değinen Lavrov, elçilik çalışanları ile ilgili herhangi bir kısıtlama düşünülmediğini belirtti.

Rusya’nın herhangi bir ülkede bulunan vatandaşlarını tahliye konusunda planı olduğunu vurgulayan Lavrov’a göre, Suriye’de henüz diplomatik çalışanlar için böyle bir plan uygulamaya konulmadı.Rus savaş gemilerinin Akdeniz’de gerçekleştirdikleri tatbikatı değerlendiren Rus Bakan, “Biz Akdeniz bölgesinin daha fazla istikrarsız hale gelmesini istemiyoruz. Orada bulunan filomuz bölgeyi daha istikrarlı hale getiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.Rus donanmasının son yıllara kadar uzun mesafeli seferlere çıkamadığını, şimdi ise durumun değiştiğine işaret eden Lavrov, “Ordu ve donanma için doğru olan tatbikat. Düzenli bir tatbikat yapılıyor. Burada doğal olmayan bir durum yok.” ifadelerini kullandı.RADİKAL UNSURLAR İKTİDARA GELMEMELİİslam İşbirliği Örgütü ve Arap Ülkeleri Birliği’nin birlikte hareket ederek İslamiyet’te parçalanmaya izin vermemeleri gerektiğini vurgulayan Lavrov şu uyarılarda bulundu: “Farklı İslami akımlar arasındaki durum Rusya’yı endişelendiriyor. Bu ciddi patlamaya hazır bir potansiyel. Birikmeye devam ediyor. İslam dünyasında yönetimlerin değişmesi ve radikal unsurların iktidara gelmesine engel olunması gerekiyor.” MALİ’DE FRANSIZLARA ÖZEL RUS ŞİRKETLERİ DESTEK VERİYORFransız askerlerin Mali’ye taşınmasında devlet olarak bir plan olmadığını, ancak özel Rus şirketlerin görev alabileceğini ifade etti.

Lavrov, “Ben özel şirketlerin farklı ülkelerle temas halinde olduğunu duydum. Buna Fransa ve bir kısım Afrika ülkeleri de dahil. Bu onların kararı ve ticari bir proje…” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı daha önce yaptığı açıklamada Rusya’nın Fransız askerlerin Mali’ye taşınmasında destek vereceğini açıklamıştı. GEBELE KİRA BEDELİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN KAPATILDIAzerbaycan’da bulunan Gebele radar üssünün faaliyetlerinin sona erdirilmesini değerlendiren Rus Bakan, “Azeri dostlarımız fiyatı indirmeyince kapatılması planlandı. Biz bu fiyatı yüksek buluyoruz. Müzakereye hazırız. Üs halen kapalı pozisyonda.” bilgisini verdi. Azerbaycan 15 milyon dolar olan kira bedelini 300 milyon dolara çıkarmak istemişti.ABD İLE FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ VE MAGNİTSKİ YASASI TEMEL SORUNRusya ve ABD arasında füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşmazlığın temel sorun olduğunu, ikinci sorunun da Magnitski yasası olduğunu kaydeden Lavrov, “Yeni sorunlar eklendi. Füze savunma sistemi sorundu. Şimdi Sergey Magnitski olayı gibi bir trajedi Rusya’yı cezalandırmak için kullanılıyor.” eleştirisi getirdi. Lavrov ABD ile ilişkilerde diyalog kapısının açık olduğunu da hatırlattı.TAHRAN’A SORUNUNU UAEA İLE ÇÖZ BASKISIİran’ın Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) taleplerine hızlı bir şekilde cevap vermesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, “UAEA yetkilileri kısa süre önce Tahran’ı ziyaret etti. Nükleer programın askeri olmadığının garanti edilmesi gerekiyor. Tam bir koordinasyon zorunlu. İran’lı meslektaşlarımızın bunun mümkün olan en kısa sürede yapacağını düşünüyoruz.” dedi.