5. Büyükelçiler Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2. Nükleer Güç Santrali'ne işaret ederek, "Şu anda 4 ülkenin yarıştığı, Güney Kore, Çin, Japonya ve Kanada ülkelerin ilgili firmalarıyla, Ocak ayı içerisinde netleştirmeyi düşündüğümüz Karadeniz'deki bir çalışmayı da Türkiye nihayetlendirmiş olacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, JW Marriot Otel'de düzenlenen '5. Büyükelçiler Toplantısı'na katıldı.

Yıldız, yaptığı konuşmada, enerji sektörünün uluslararası ilişkilere yük olmanın ötesinde tam tersine bir avantaj sağladığı belirterek, "Uluslararası enerji ajansının özellikle son yıllarda yaptığı analizler bizim bir nevi dış ilişkilerimizin de seyriyle alakalı ışık tutabiliyor" dedi.

Türkiye'nin, coğrafyasından kaynaklanan avantajların özellikle bölgesinde kullanmaya çalıştığına dikkati çeken Yıldız, Rusya Federasyonu, İran, Türkmenistan, Azerbaycan ve Irak'la geliştirdiği kaynak projelerin olduğunu söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin Kolombiya, Venezuela gibi petrol ülkeleriyle ilişkilerini geliştirdiğini anlatan Yıldız, "5-8 bin kilometrelik alanlarda bunu yapmaya çalışırken hemen yanı başındaki Kuzey Irak, Irak'ın tamamı gibi bölgelerle de daha aktif halde bulunmak zorunda. Tabii yakınlaştıkça bölgemizde cereyan eden olayların siyasi yüklerini zikretmek zorundayız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin büyüme hızının yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının büyüme hızından daha büyük olduğunu belirten Yıldız, ekonomik verilerdeki en son değerlerin bunu desteklediğini ifade etti.

Yıldız, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla iç içe olması durumunda yerli bir işletmecilik ama uluslararası bir yatırım döneminin ön plana alınacağını söyledi.

Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünya'da petrol ve doğal gazı zikrettikten sonra aslında nükleer güç santrallerinin Fukişima'dan sonra geldiği durum bizim uluslararası ilişkide ön plana alacağımız ilkelerin seyrini değiştirdi. Nükleer güç santrallerinin devamı ile alakalı, iş politikalarını yönetmekte zorluk çeken, teknoloji ihraç eden ülkelerle bunu kullanacak ülkeler arasındaki trafik biraz değişti. Almanya gibi zamanını dolduracak, 2022'de 2023'de nükleer güç santrallerinden vazgeçmeyi açıklayan ülkelerin yanında, İngiltere gibi 'Hayır, ben 6 tane daha üretim yapacağım, nükleer güç santrallerini arttıracağım' diyen ülkeler çoğaldı. Zamanı dolduran, süresi bitmiş santrallerden vazgeçmenin aslında nükleer güç santrallerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini bir kısım ülkeler bildiler." 2. Nükleer Güç Santrali'ne işaret eden Yıldız, "Şu anda 4 ülkenin yarıştığı, Güney Kore, Çin, Japonya ve Kanada ülkelerinin ilgili firmalarıyla beraber Ocak ayı içerisinde netleştirmeyi düşündüğümüz Karadeniz'deki bir çalışmayı da Türkiye nihayetlendirmiş olacak" dedi.

Yıldız, "Biz, merkezi Irak Hükümetiyle Kuzey Irak arasındaki herhangi bir problemin çözümünün bir parçası olmak istemiyoruz. Daha doğrusu, yorumlarının Türkiye üzerinden yapılmasını çok istemiyoruz. O yüzden enerji projelerinin de bu manada çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim" diye konuştu

Kaynak: İHA