Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov Açıklaması

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, muhalafetin yıl başından bu yana sürdürdüğü eylemlerle ilgili, "Muhalefet devlet kurumlarını terk etmemeli ve çözümleri bu kurumların dışında aramamalı" dedi.

İvanov, Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaretinin ardından ülkede yaşanan siyasi krizle ilgili, gerek iç gerekse dış faktörlerle sürekli olarak irtibat halinde olduklarını dile getirdi.

Düzenledikleri son liderler toplantısında, sorunların çözümüne, sorunların yaşandığı yerlerde ulaşılması kanaatine vardıklarını belirterek, "Muhalefet devlet kurumlarını terk etmemeli ve çözümleri bu kurumların dışında aramamalı" diye konuştu.

İvanov, eylemler düzenleyen ve parlamentoyu terk eden muhalefet partilerini de meclis çalışmalarına katılmaya çağırdı.

Yunanistan ile yaşadıkları isim sorunuyla ilgili de geçtiğimiz günlerde ülkeyi ziyaret eden BM arabulucusu Matthew Nimitz'in iyimser olarak ülkeden ayrıldığını söyledi.

İvanov, "Çünkü bizim tavrımızı açıkça gördü. Temsilcilerimizle yapacağı bu görüşmede, Nimitz, Atina ve Üsküp'te yaptığı görüşmeleri kendilerine aktaracak. Sürekli tekrar ediyorum, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Makedonya'ya yaptığı ziyaretin ardından Nimitz isim sorununun çözümüne kendini adamıştır" diye konuştu.

Mart ayı içerisinde yapılacak yerel seçimlerin sorunsuz bir şekilde geçeceğine inandığını söyleyen İvanov, muhalefetin yerel seçimlere katılıp katılmayacağını henüz bilmediklerini belirtti.

"Mart ayına kadar hala zaman var. Ben her zaman iyimserim ve o zamana kadar bir çözümün bulunacağını düşünüyorum" diyen İvanov, diyalog ve iletişim kurulduğu takdirde çözüme ulaşmanın kolay olacağını vurguladı.

Devlet olarak tüm komşu ülkelere olumlu yaklaştıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı İvanov, komşu ülkelerle her konuda görüşmek ve tüm sorunları çözmek istediklerini vurguladı.

"Biz yapıcı tavrımızı yeniden gösterip aramızdaki ilişkileri zedeleyen her şeyin çözümünü bulmaya çalışacağız" diyen İvanov, bu konuların medya aracılığıyla görüşülmesinin yanlış olduğunu, sorunların ancak ikili görüşmelerle çözülebileceğini ifade etti.

Muhabir: Mürteza Sulooca - Kayhan Gül

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA