Köyde ‘Ekoturizm’ Atağı
İçel’in Çamlıyayla ilçesine bağlı köyler, ‘ekoturizm’ ile kalkınacak.

MEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nüzhet Türker başkanlığında yürütülen proje ile birlikte Çamlıyayla’da yürüyüş ve bisiklet rotaları çıkartılarak, ilçeye bağlı köylerde özellikle de kent yaşantısından soluk almak için gelenlerin konaklamasına ve çevreyi gezmelerine yönelik bölge halkına ev pansiyonculuğu ve alan klavuzluğu eğitimleri verileceği belirtildi. Tüm bunların yanında orman dışı ürünler, yiyecek, içecek, el işleri gibi yerel değerlerin pazarlanmasına yönelik çalışmalar da yapılacağı ifade edildi.
MEÜ öğrencilerinin de ‘gönüllü’ olarak katılması beklenen projenin, bölgedeki doğa turizmi etkinlikleri ile sosyo-kültürel turizm deneyimlerini yöre halkına gelir sağlayacak şekilde geliştirerek, bölgenin doğasının sürdürülebilir korunmasını sağlayacağı yorumu yapıldı. Proje ile birlikte aynı zamanda da yerel bir toplum tabanlı ekoturizm modelinin alt yapısını oluşturmayı amaçlandığını dile getiren Doç. Dr. Nüzhet Türker, "9 ay süreli bu çalışmalarımız sırasında yılın farklı mevsimlerinde köy ziyaretleri yapılıp, köylerin yıllık ekoturizm takvimleri çıkarılacak” dedi.
Türker, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Ev pansiyonculuğu yapmak isteyen köylü vatandaşlarımıza bu konuda 16 gün teorik, bir gece konaklamalı uygulamalı eğitimler verilecek. Şehir hayatından kaçıp gelenler, bir köy evinde konaklarken, sabah köy kahvaltısı yapacak. Bölgedeki ev hanımlarımızın yaptığı birbirinden lezzetli reçeller, doğal, katkısız tereyağı, peynir, zeytin, sıkma, gözleme, börek, kümesteki tavukların taze, günlük yumurtalarından yapılan omletler kahvaltıda sunulacak.” Köylerdeki pansiyon evlerde kalan misafirler sabah şehir gürültüsü ile değil, horozun ötüşü, kuşların cıvıltısı ile uyanacağını dile getiren Türker, “Yürüyüş parkurundaki yürüyüşün ardından harika bir kahvaltı ile güne başlayacak. Ekoturizmin bu yönü Çamlıyayla ilçemizi de ekonomik olarak kalkındıracak” ifadesini kullandı .
