Üniversite - Sanayi İşbirliği Masaya Yatırıldı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Bölgesel İstişare Toplantısı Aksaray’da yapıldı.

Üniversite - Sanayi İşbirliği Masaya Yatırıldı
Aksaray Üniversitesi, Aksaray, Ankara, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Karabük, Kırıkkale, Kırşehir, Sivas, Yozgat İl Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri, KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Aksaray TSE İl Temsilciliği’nin katılımıyla gerçekleştirilen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Bölgesel İstişare Toplantısı Grand Altuntaş Otel’de gerçekleştirildi.

Üniversite - Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ana temalı istişare toplantısı iki oturum halinde yapıldı. Toplantıda konuşan Aksaray Vali Yardımcısı Kubilay Ant, Aksaray’ın özellikle kimliksel bakımdan Anadolu’da çok önemli bir yere geldiğini belirterek, “Bu toplantının üniversite-sanayi işbirliği konusunda bir mihenk taşı olacağına inanıyorum. Aksaray Üniversitesi’nde girişimciliğin zorunlu ders olarak okutulması gerçekten etkileyici. Sanayicinin üretimde karşılaştığı problemlerin çözülmesi, pazara yönelik teknolojik ihtiyaçların karşılanması ve üründe kalitenin iyileştirilmesi konusunda bu toplantının etkili olmasını diliyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar ise, Türkiye’nin 21. yüzyılda itibarlı ve istikrarlı bir dünya ülkesi olmak isteyen bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’nin 2023 vizyonumuza göre 500 milyar dolarlık bir toplam ihracat hedefliyoruz. 25 bin dolar kişi başına gelir hedefliyoruz. Hızlı büyümeyi arzu eden bir ülkeyiz. Bu hedefi tutturmak için gerekli olan adımları bu günden atmalıyız. Bu çerçevede Türkiye üniversitelerinin bu vizyona gelişen büyüyen, istikrar ve itibar kazanan bir Türkiye vizyonuna katkı yapmaları beklenir. Bu noktada teknoloji, ar-ge, inovasyondan bahsetmemiz gerekiyor. Üniversitelerden üç şey beklenir; eğitim öğretim faaliyetleri, ikincisi şehirle bütünleşmek, üçüncüsü ise üniversite -sanayi işbirliğidir. Genç yaşına rağmen Aksaray Üniversitesi bu üç alanda da örnek gösterilebilecek bir üniversitedir. Üniversitemiz bünyesinde bu üç görevi yürütmek adına gerekli birimler kuruldu ve hizmete girdi. Ayrıca biz bu kapsamda girişimci ruhumuzu desteklemek amacıyla Türkiye’de ilk defa tüm fakülte ve yüksekokullarımızda girişimcilik dersini zorunlu hale getirdik. Eminin on yıl sonra tüm üniversiteler bunu yapacak” şeklinde konuştu

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk de, Aksaray’ın 35 yıl önce Anadolu’nun güzel bir ilçesi olduğunu belirterek, “İl olduktan sonra Aksaray çok kısa sürede çok hızlı bir gelişim gösterdi. Bugün Aksaray denilince akla bir Aksaray Üniversitesi, organize sanayi bölgesi ve Mercedes kamyon fabrikası geliyor. Bugünkü toplantımızın ana teması üniversite-sanayi işbirliği. Ülkemizin gelişmesinde çok büyük etkinliği olan üniversiteler, artık dışarıya doğru açılmaya başladı.

Bugün sanayinin yönlendirilmesini yapacak olan bilimsel kuruluşlarımız üniversitelerdir” dedi.

Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Necmettin Şahin ise, konuşmasında üniversitenin sanayi ile işbirliği çalışmalarından örnekler vererek, uygulamadaki aksaklıklara ve çözüm önerilerine değindi .
Kaynak: İHA