Temmuz Ayında İthalat Birim Değer Endeksi Yüzde 5,2 Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 Temmuz ayına ait dış ticaret endekslerini açıkladı.

Temmuz Ayında İthalat Birim Değer Endeksi Yüzde 5,2 Azaldı
Bu ayda geçen senenin aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi yüzde 7,6 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 5,2 oranında azaldı. Temmuzda ihracat birim değer endeksi, 2011’in aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 1, balıkçılıkta yüzde 7,9, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 5,6 ve imalat sanayiinde yüzde 7,8 azalış kaydetti.

İthalat birim değer endeksi de tarım ve ormancılıkta yüzde 21,1, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 1,9, imalat sanayiinde yüzde 4,8 azalış elde etti. Temmuz ayında geçen senenin aynı ayına nispeten ihracat miktar endeksi yüzde 17,3, ithalat miktar endeksi yüzde 4 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre orijinal seride olduğu gibi ihracat miktar endeksi yüzde 17,3, ithalat miktar endeksi yüzde 1,9 oranında arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise temmuzda haziran ayına nispeten ihracat miktar endeksi yüzde 1,3 azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 0,1 arttı. İhracat miktar endeksi ana sektörler itibari ile geçen senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında tarım ve ormancılıkta yüzde 2,1, balıkçılıkta yüzde 17,2 azalırken madencilik ve taşocakçılığında yüzde 10,2, imalat sanayiinde yüzde 18,2 artış gösterdi. İthalat miktar endeksi ana sektörler itibari ile 2011 Temmuz dönemi ile karşılaştırıldığında tarım ve ormancılıkta yüzde 30,7, imalat sanayiinde yüzde 5,4 artarken, madencilik ve taş ocakçılığın da yüzde 4,8 azaldı .