Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov Açıklaması

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ''ABD füze kalkanı konusunda Rusya'nın endişelerini ortadan kaldırmalı'' dedi.

Moskova'da iki gün sürecek nükleer enerji ve silahsızlanma konulu konferansın ilk gününde, ''İran'ın nükleer enerji çalışmalarından ABD-Rusya arasındaki füze kalkanı konusunda yaşanan sorunlara kadar'', farklı konular ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, füze kalkanı konusunda ABD yönetiminin politikasını eleştirdi.

Ryabkov, ABD'nin Rusya'nın bu konudaki endişelerini ortadan kaldırması gerektiğini belirterek, ''Eğer bunu yapmazlarsa, Rusya da kendi planlarını uygulamaya koyacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Asya-Pasifik bölgesine de füze savunma sistemleri yerleştirme konusundaki girişimlerinin farkında olduklarını vurgulayan Ryabkov, bölgesel gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizdi.

Ryabkov, İran'ın nükleer enerji programı konusunda daha fazla görüşme yapılması gerektiğini belirtirken, yakın gelecekte bu konuda yeni görüşmelerin yapılabileceğini açıkladı.

Rusya Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Nikolay Spaski de Rusya'nın 2030'a kadar 38 yeni nükleer santral inşa edeceğini açıkladı.

Konferansın ikinci bölümünün açılış konuşmasını yapan Spaski, Rusya'nın şu an 10 nükleer santrale sahip olduğunu belirtirken, 20 yıl içinde ülkenin atom enerjisi kapasitesini üç katına çıkarmayı amaçladıklarını açıkladı.

Spaski, Rusya'nın dünya genelinde 21 nükleer santral inşa ettiğini, bu alanda dünyada lider ülke olduğunu vurguladı.

Konferansa ABD'den katılan Devlet Silah Kontrolü Bürosu yetkilisi Rose Gottemoeller ise İran'ın nükleer alandaki çalışmalarına değindi.

ABD'nin Uluslararası Atam Enerjisi Kurumu ile bağlantılı olarak İran'la işbirliği kurmak istediğini ifade eden Gottemoeller, bu konudaki temel sorunun İran'ın UAEK'e nükleer çalışmaları konusunda garanti vermek istememesi olduğunu dile getirdi.

Nükleer silahların azaltılması konusunda ABD ile Rusya'nın ortak hareket ettiğini de hatırlatan Gottemoeller, NATO tarafından Avrupa'da kurulacak olan füze kalkanının fonksiyonunun sınırlı olacağı konusunda Rusya'yı ikna edeceklerini umduğunu ifade etti.
Kaynak: AA