Ödemiş Belediyesi Meclisi’nin Eylül Toplantısı Tartışmalı Geçti

Ödemiş Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı önceki gün akşam Belediye Meclis toplantı salonunda yapıldı.

Ödemiş Belediyesi Meclisi’nin Eylül Toplantısı Tartışmalı Geçti
Toplantıda ek gündem maddesi ile birlikte 11 gündem maddesi ele alındı. Ödemiş Belediye başkanı Bekir Keskin, belediye tarafından Üç Eylül Mahallesi Kantarcı mevkiinde yaptırılan mahalle evinin, mahalle sakinlerinin taziye evi, bilgisayar eğitim merkezi, halk eğitim merkezi iş kursu ve Ödemiş Müftülüğü işbirliği ile 5 yıl süre ile Kur’an kursu açılması hususunda protokol hazırladıklarını belirtti.

Keskin toplantıda yaptığı konuşmada, Mahalle evi kavramı ortak nokta idi. Kantarcı mevkiinde kendi projemizle binamızı hazırladık. Müftülük, Halk Eğitim ve Ödemiş Belediyesi işbirliği ile burada söz kesme, taziye evi, donanımlı 30 bilgisayar ile eğitim kursları, halk eğitim kursları, sağlık taraması yapılması, Kuran eğitimi ve dini bilgiler merkezi gibi çok kapsamlı çalışmaları kapsayacak. İnsanlar arasında sosyal ve kültürel projelere destek anlamında Türkiye’ye örnek olacak kararlara imza attık. ‘CHP’liler Kuran Kursları’na karşı’ imajını burada değiştiriyoruz. CHP’li belediye ile müftülük işbirliği sonucu dini bilgileri almak isteyen vatandaşlarımıza da kurslar açılarak dini eğitimlerini de burada almalarını sağlayacağız" diye konuştu

Gündemin birinci maddesinde yer alan belediye tarafından 2012 mali yılında uygulanmakta olan ve vergi ve harç tarifeleri içinde yer alan ilan ve reklam amacıyla dağıtılan “broşür, katalog, duvar ve cep takvimleri benzerleri ürünleri için her biri için alınan vergi ve harç tarifelerinin yeniden belirlenmesi konusu oy birliği ile kabul edilerek, 0,25 TL olarak uygulanan tarife 0.07 TL’ye indirildi.

Ödemiş’te binalarda yapılmakta olan açık ve kapalı çıkmalarla ilgili uygulamaların, bakanlıktan alınan görüş ile birlikte oda temsilcilerinin de görüşü alınarak incelendiğine dair İmar ve Hukuk Komisyonunun ortak kararı 17 olumlu, 2 çekimser ve 6 red oyu verilerek oy çokluğu ile kabul edildi.

Oylamada AK Parti’li üyelerden iki üye red, bir üye çekimser oy kullanırken 7 üye de kabul oyu verdi. CHP’li meclis üyelerinden 9 üye kabul, 3 üye red ve 1 üye de çekimser oy kullandı. Bağımsız üye de red oyu kullandı. Oylamada iktidar ve muhalefet meclis üyelerinin red, kabul ve çekimser oyları kafaları karıştırdı. Oylamada herkes birbirine bakarak red oyu kullanan üyelerin isimlerinin kayıtlara geçmesini istedi.

Gündemin bir başka maddesinde yer alan ticari araçlarda reklam bulundurulmasına dair yönetmelik gereğince, ticari araç reklam yetki belgesi ve ticari araç reklam izin belgesi ile ilgili komisyonca belirlenen ücret tarifeleri oy birliği ile kabul edildi.

Umurbey Mahallesi Fakülte Caddesi köşesinde bulunan taşınmaz üzerine yapılacak Yeni Toptancı Hali inşaatının 2012 yılında tamamlanamayacağı belirtilerek, yatırım maliyetlerinin yüzde 80’inin 2013 yılı bütçesinde ödenek tahsisine dair hazırlanan (G) cetvelinin (Gelecek yıllara yaygın yüklenmeleri kapsayan taahhütler cetveli) onanması konusunda Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün talebi oy birliği ile kabul edildi.

2012 yılında kısa vadeli nakit kredisi kullanılması ve 2012 yılı Gider Bütçesine ek ödenek verilmesi hususunun görüşülmesine dair Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün yazısına ilişkin kredi kullanılması ile ilgili görüşmeler AK Parti ve CHP’li meclis üyelerince sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu. 24 aylık kısa vadeli kredi kullanımının 4 milyon 500 bin lira, gelir artışları 6 milyon 200 bin lira olmak üzere genel bütçenin 10 milyon 700 bin lira artırılması ve 47 milyondan bütçenin 56 milyon liraya çıkarılması konusu plan bütçe komisyonuna sevk edildi.

Belediye Meclis üyesi Hasan Uruktan bütçe görüşmelerinde, Öncelikle yatırımdan önce işçilerin ücretlerinin ödenmesi hususunu dile getirerek, “Belediyede işçilerin 1 milyon 352 bin lira alacağı bulunmakta. Önce bunları ödeyelim, SGK borçlarından kaynaklanan 952 bin liranın sonra ödenmesi sıkıntıya neden olmaz ama işçilerimiz bankalardan sürekli kredi kullanıyor. Biz de bunların sıkıntılarını bir an önce çözersek onlar da rahatlar. Yatırım için alınacak parayı İller Bankası’ndan isteyelim, finans kuruluşlarından para almayalım” dedi.

Bunun üzerine Belediye Başkanı Bekir Keskin, "Proje maliyetleri için İller Bankası’ndan 4 milyon 500 bin lira kredi istedik. Hala cevap yok. Büyükşehir Belediyesi’ne bile vermiyorlar, Biz nasıl alalım. Biz de kısa vadeli 24 aylık 4 milyon 500 bin lira yatırım ve bedellerle birlikte 6 milyon 200 bin lira ek bütçeyle Toptancı Hali, Otogar ve Saraçoğlu Toplu Konutları için toplamda 10 milyon 700 bin lira ek bütçe yaparak Ödemiş Belediye bütçesini 56 milyon liraya çıkartmak istiyoruz. Belediyeye göreve geldiğimizde bütçe 27 milyon lira idi bunu iki yılda 47 milyon liraya çıkarttık. 56 milyon liraya çıkacak bütçenin denkliğini de hazırlarız. İlave bütçeyle ve daha yüksek bütçeyle bunu yükseltmek istiyoruz. İşçilerimizin alacaklarını da yılsonuna kadar ödeyeceğiz” dedi.

İlçe Halk Kütüphanesi ile Ödemiş Belediye Kütüphanesi'nin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü bünyesinde birleştirilmesi hususunda Başkanlık Makamının yazısı oy birliği ile kabul edildi Öte yandan toplantıda Saraçoğlu Stadyumu ile Anadolu Endüstri Meslek Lisesi arasında yer alan ve Sanat Sokağı olarak anılan sokağa Sanatçı Aykut Oray ismi verildi.

Ek gündemle de Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu’na fahri hemşeri beratı verilmesi talebi de oy çokluğu ile kabul edildi .
Kaynak: İHA