“Azerbaycan’ın Kararından Derin Kaygı Duyuyorum”

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Azeri asker Ramil Seferov’un affedilmesinden dolayı derin kaygı duyduğunu belirtti.

“Azerbaycan’ın Kararından Derin Kaygı Duyuyorum”
Dün Ermenistan’ı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, 2004’te bir Ermeni subayını NATO’nun Macaristan’da düzenlediği bir eğitimde öldüren ve geçen günlerde Azerbaycan’a iade edilmesiyle birlikte affedilerek serbest bırakılan Ramil Seferov hakkında konuştu.

Ermenistan Devlet Üniversitesi’nde konuşan Rasmussen, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkileri geren Seferov’un serbest bırakılması kararıyla ilgili olarak “Azerbaycan’ın kararından dolayı derin kaygı duyuyorum. 2004’te yaptığı, korkunç bir suçtu ve övülmemesi gerekiyor. Af kararı güvene zarar veriyor ve barış sürecine katkıda bulunmuyor. Bölgesel yardımlaşma ve uzlaşmanın sağlanması için gerginlikler azaltılmalı ve somut adımlar atılmalı” dedi.

Rasmussen, bugün Azerbaycan’a yapacağı ziyarette aynı mesajı vereceğini belirtirken, NATO Genel Sekreteri’nin konuşması sırasında bini aşkın Ermeni genç, konuşmanın yapıldığı üniversitenin dışında “Utanın!” ve “Biz adalet istiyoruz” ifadelerini kullanarak slogan attı.Daha sonra Rasmussen ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da, “Bir suçludan kahraman yaratmak kabul edilemez. Azerbaycan’ın utanç dolu eylemi, bütün Güney Kafkaslar’ın güvenliğini ciddi bir şekilde tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Rasmussen de basın toplantısında, Ermenistan’a NATO’nun Afganistan ve Kosova’daki görevlerine katkısından dolayı teşekkür etti .
Kaynak: İHA