TBMM Başkan Vekili Mumcu Açıklama Yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği Aziz Vukolo Kilisesi'nin müştemilatında oluşturulan ''Basın Müzesi'' törenle açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile oluşturulan İGC Basın Müzesi'nin açılışına, TBMM Başkanvekili ve CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İGC Başkanı Atilla Sertel ile gazeteciler katıldı.

TBMM Başkanvekili Mumcu, açılışta yaptığı konuşmada, insanoğlunun unutmamak ve hatırlamak istediğini ifade etti.

İnsanoğlunun bu hatırlamak istedikleri şeylerin, sadece kendine dair şeyler olmadığına işaret eden Güldal, şunları söyledi:

''Başka kişilerin, olayların da unutulmamasını isteriz. Burada Uğur Mumcu'nun ilk bilgisayarı da var. O bilgisayar size Uğur'un yazdıklarını, O'nun ve tüm demokrasi, özgürlük, bağımsızlık ve devrim mücadelesi verenlerin neden öldürüldüğünü, neden zindanlarda yattığını hatırlatacak. O bilgisayara bakınca dünyada gazetecilerin en çok bizim ülkemizde öldürüldüğünü ve tutuklu olduğunu, çok daha fazlasının da tutuksuz yargılandığını hatırlayacaksınız. CHP İzmir Milletvekili arkadaşımız Mustafa Balbay gibi seçilmiş milletvekilleri ve gazeteciler 5 yıldır tutuklu olarak yargılanmakta. Tutukluluk adeta mahkumiyet yerine kullanılmaktadır. Bu müzeyi gezerken bütün bunları ve yakın tarihin acılarını da hatırlayacağız.''

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da basın müzesinin hafızaları tazeleyecek olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, mesleğin doğasında, çok şey öğrenmek olduğunu, ancak kimi zaman gazetecilerin, kimi çevrelerce fazla bir şey öğrenmesinin istenmediğini ve gazetecinin yaşamının öğrendiği bilgiye bağlı olarak tehlikeye girebildiğine işaret etti.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ise İzmir'in her zaman ilkleri yapan bir şehir olduğunu ifade ederek, İzmir'in birlik beraberlik içinde ülkeye ışık tutacak gelişmelere ev sahipliği yaptığını belirtti.

İzmir'in basın tarihinin çok önemli olduğunu dile getiren Atalay,'' İzmir basını bu kadar güçlü olunca cemiyet başkanları da hep İzmir'den çıkıyor. İzmir, bugün burada işbirliği içinde muhteşem bir eser çıkardı'' dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İGC Başkanı Atilla Sertel ise gazeteciliğin zor ve tehlikeli bir meslek olduğunu belirterek, ''Bizim mesleğimizin ölümlere, felaketlere açık olduğunu bütün dünya biliyor. Bazı dönemler gazeteciler karanlık güçlerin hedefinde oldular. Biz, 'basın şehidi' diye anıyoruz, ama gerçek olan onlar öldürülen gazeteciler'' dedi.

Gazeteci Metin Göktepe'nin ablası Meltem Göktepe'nin de katıldığı açılışta, İzmir Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve İGC Basın Müzesi işbirliği ile hazırlanan ''Basın Tarihi'' adlı film gösterildi.

Basın tarihinin objelerle zenginleştirilerek anlatıldığı müzede, ''Öldürülen Gazeteciler Odası'' da oluşturuldu. Odada, Uğur Mumcu'nun kullandığı bilgisayar, Abdi İpekçi'nin radyosu, Çetin Emeç'in notları ve Metin Göktepe'nin kazağı bulunuyor.

Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA