Petkim'den Aliağa'ya 3 Yeni Fabrika

Petrokimya Holding A.Ş.'nin (PETKİM) Aliağa’da yapılması planlanan üç yeni fabrika projesinin ikinci etabında Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) süreci başlatıldı

Petkim'den Aliağa'ya 3 Yeni Fabrika
Sürecin ilk toplantısı yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Aliağa Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantının başlama saatinden çok önce salonu dolduran çevreciler, toplantının termik santraller değil Aliağa’da kurulması planlanan Etoksilat, Kabloluk AYPE ve Etilen Oksit/ Etilen Glikol fabrikalarının ÇED süreci ile ilgili olduğunu öğrenince salonu terk etti.

Salonda kalan çevreciler ise, sık sık Bakırçay bölgesindeki genel çevre kirliliğini gündeme getirmeye çalıştı. İzmir Çevre İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Devrim Kılıç'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Aliağa Belediyesi Çevre birimi yetkilileri, Bakırçay bölgesinde faaliyet gösteren çevreci kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda Petkim'in yapacağı ikinci kısım yatırımlar ile ilgili bilgiler veren PRD Çevre Mühendisliği yetkililerinden Yüksek Çevre Mühendisi Harun Yıldırım, ÇED sürecinin tamamlanmasıyla birlikte montajına başlanacak olan fabrikaların 3 ile 2 yıl arasında tamamlanarak üretime başlayacağını söyledi.

Yıldırım, "Petkim, mevcut kompleks fabrikaların içerisinde bulunan tesislere ilave olarak Etoksilat Üretim Fabrikası, Kabloluk AYPE (XLDPE) İşleme Ünitesi, Etilen Oksit (EO)/Etilen Glikol (EG) Fabrikası EO Saflaştırma Ünitesi’ni 155 bin 621 metrekare açık, 6 bin metrekarelik kapalı alanda kurulacak. İnşaat aşamasında toplam 120 kişi çalışacak, işletme aşamasında ise mevcut çalışanların yanı sıra 9 yeni personel ilavesi ile toplam 167 kişi çalışacak. Tesisin toplam yatırım maliyeti ise 12 milyon dolara mal olacak. Etoksilat Üretim Fabrikası’nda yılda 60 bin ton, Kabloluk AYPE İşleme Ünitesi’nde yılda 30 bin ton, EO/EG Fabrikası EO Saflaştırma Ünitesi’nde ise 89 bin ton/yıl Mono Etilen Glikol ve 8 bin 900 ton dietilen glikol üretimi planlanmakta. Bu ünitede ayrıca Etoksilat Ünitesi'ne yeterli miktarda ham madde sağlamak amacıyla 40 bin ton/yıl kapasiteli saflaştırma ünitesi kurulması planlanmakta" dedi .
Kaynak: İHA