Egemen Bağış'tan Hristofyas'a tokat gibi cevap

AB Bakanı Egemen Bağış, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a Beyaz Tv ekranlarından cevap verdi. Hristofyas’la canlı yayında adeta dalga geçen Bakan Bağış “Rumlar topu taca atmıştır.” dedi.

Egemen Bağış'tan Hristofyas'a tokat gibi cevap
Türkiye ile Ermenistan arasında, sonu protokol imzalanmasına kadar varan uzlaşma sürecini bir futbol karşılaşması başlatmıştı.

Şimdi benzer bir fırsat Kıbrıs sorunu için de ortaya çıktı; Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Kıbrıs Rum takımı Limasol'a eşleşti. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Fenerbahçe'nin UEFA Ligi'nde AEL Limasol ile yapacağı maçı izlemek üzere Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ı İstanbul'a davet etmesi, Kıbrıs Rum Yönetimi'nden olumlu karşılık bulmadı.

Beyaz Tv ekranlarında yayınlanan "Beyaz Futbol" programına bağlanan Bakan Bağış Rum yönetiminin açıklamasına tepki göstererek  “Sözde bir dönem başkanlıklarında bile toplantı yapamamalarının bir acizliği var. Bunu anlıyoruz.” dedi.

ÇÖZÜM İÇİN UMUT VE HEYECAN OLABİLİR
İnsani bir çağrıda bulunduğunu ifade eden Bağış “Ben gayet insani ve samimi bir çağrıda bulundum. Sportif bir platformdan siyasi bir platformda barış ve çözüm umuduna kanalize etmenin mümkün olduğuna inanıyorum. Zaten Hristo Türkiye 'ye gelmek istediğini beyan eden açıklamalarda bulunuyordu. Bizde kendisine muhatabı olan KKTC Cumhurbaşkanı Kemal Derviş 'le birlikte İstanbul 'a gelebileceğini söylüyorduk. Şimdi Fenerbahçe 'nin bir Rum takımıyla eşleşmesi bu arzusu için bir vesile olabilir. Sportif platformda iki lider toplumlarına ve kamuoyuna olumlu bir mesaj verebilirle İstanbul 'da. Şükrü Saraçoğlu 'nda iki liderin yan yana maç izlemesi adadaki çözüm sürecine yeni bir umut ve heyecan doğuracaktır. Buradan Kıbrıs meselesine bir ışık doğabilir.” dedi.

ACİZLER
Rumların bu çağrıyı istismar etmek istediğini kaydeden Bakan Bağış “Bu insani çağrımızı bir istismara çevirmek isteyebilirler. Bu son derece insani çağrımızı istismara dönüştürmek isteyenler olabilir. Bu onların tipik tavrıdır, nitekim kendilerince bu yönde olumsuz bir tavır sergileyeceklerini anlıyoruz. Sporun ortak bir dille konuşmaktan bile acizler.” diye konuştu.

TOPU TACA ATTILAR
“Rumlar topu taca attı” diyen Bakan Bağış şunları söyledi:
Kendileri bilirler. Akıllarınca topu taca attıklarını zannediyorlar ama kendi kalelerine gol atıyorlar. Hristofyas 'ın Türk tarafında tek muhatabı Derviş Eroğlu 'dur. Bunların Başbakanımızla görüşme rüyaları epeydir var, anlıyoruz. Böyle bir talepleri var. Elbette Başbakanımızın liderliğine hayran olmaları normaldir. Görüşmek için bunları söyleyebilirler. Ama bu rüyalarının gerçekleşmesi için koşul bellidir. Rumların gerginliği bundan. Sözde bir dönem başkanlıklarında bile toplantı yapamamalarının bir acizliği var. Bunu anlıyoruz. Ama bu çözümsüzlüğü baltalayan ciddiyetsizlikleri devam ettiği sürece Rumlar kadro dışı kalmaya mahkumdur.

BEYAZ GAZETE