Lübnan'da Kamuya Açık Yerlerde, Restoran, Kafe, ve Ofis Gibi Kapalı Alanlarda Sigara İçilmesi Yasaklandı

Lübnan'da bugün uygulamaya giren kamu binaları ve kapalı yerlerde sigara ve nargile içme yasağı, ülkede tartışma yarattı.

Ülkede kamuya açık yerlerde, restoran, kafe, ve ofis gibi kapalı alanlarda sigara ve nargile içilmesi yasaklandı. İçenlere uygulanacak ceza ise 135 bin Lübnan Lirası olarak belirlendi.

Restoran ve kafe sahipleri, geçen yıl alınan karar gereği bugün uygulamaya konulan yasağa tepki gösterdi. Beyrut'un Antelias semtinde bir araya gelen restoran sahipleri, alınan kararı protesto etti. Uygulamanın kaldırılmasını isteyen protestocular, hükümete, sahibi oldukları şirketleri kapatabilecekleri yönünde uyarıda bulundu.

Lübnan'daki turizm sektörünün bu yasaktan dolayı büyük yara alacağını ileri süren restoran sahipleri, yasağın, uygulamayı denetleyecek kamu görevlilerini de yolsuzluğa iteceğini düşündüklerini söyledi.

Lübnan Otelciler Birliği Başkanı Pierre Aşkar da yaptığı açıklamada, yasakla birlikte ülkedeki bin nargile kafenin kapanacağını ve en az 10 bin kişinin işsiz kalacağını öne sürdü.

Lübnan Turizm Bakanı Fadi Abud ise yasağı denetlemekle kendi bakanlıklarının yetkilendirildiğini ancak sadece 70 personelinin bulunduğunu belirtti.

Ülkedeki sigara ve nargile yasağıyla ilgili araştırma yapan Ernst & Young şirketi, uygulamanın yürürlüğe girmesi ile turizm harcamalarında 46 milyon dolar kayıp olacağını ve 2 bin 600 kişinin işinden olacağını savundu.

Ülkedeki sigara karşıtı eylem yapan sivil toplum kuruluşlarının yönetecileri ise söz konusu yasağa karşı takınılan olumsuz tavrın çok sürmeyeceğini savunuyor.

-Yöneticiler Türkiye'yi örnek gösterdi-

Bu konuda Türkiye'yi de örnek gösteren yöneticiler, ''Yasak uygulanmaya başladıktan sonra Türk turizm sektöründe yüzde 5 artış oldu'' görüşünü dile getiriyor.

Lübnan, yetişkin erkeklerde yüzde 42, kadınlarda ise yüzde 27 sigara kullanım oranıyla dünyada en çok sigara içilen ülkeler arasında yer alıyor.

Muhabir: Eyüp Coşkun / Fatih Okumuş

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA