Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan Dünyaya Önemli Uyarı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Saldırılardan kaçan kadın ve çocuklar için şimdiden belirli kararlar alınmazsa, gelecekte daha büyük risklerle karşı karşıya kalırız” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası bir televizyon kuruluşuna yaptığı mülakatta, Suriye konusunda açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, bugün belirli kararlar alınmadığı takdirde, daha riskli durumlarla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.

Davutoğlu, Birleşmiş Milletler’in Suriye politikasını eleştirerek, gelecekte bir gün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Suriyelilerden özür dileyebileceği için korktuğunu ifade etti.

Davutoğlu, Kuzey Suriye’de sığınmacılar için güvenli bölge kurulması çağrısında bulunduğunu kaydederek, güvenli bölge kurulması için askeri güç yerleştirmenin savaş ilanı olduğunu da belirtti.

Güvenli bölge kurulmasının, Suriye içinde bulunan insanlara insani yardım sağlayacağı gibi aynı zamanda da Esad’a insan ölümlerini durdur mesajı da vereceğini ifade etti.

Davutoğlu, şunları kaydetti: “Eğer zamanında belirli adımlar ve kararlar alınmazsa, daha büyük risklerle karşı karşıya kalırsınız. Ne yazık ki, uluslararası camiadan şu ana kadar açık bir mesaj veya kararlı bir duruş sergilemediği için, Suriye rejimi daha fazla saldırmak için kendini güvende hissediyor. Saldırılardan kaçan kadın ve çocuklar için şimdiden belirli kararlar alınmazsa, gelecekte daha büyük risklerle karşı karşıya kalırız.” Davutoğlu, 20 yıl önce Bosna-Hersek’te yaşanan olaylara atıf yaparak, Suriye’deki olayların ciddi ilham olduğuna dikkat çekti. Davutoğlu, Bosna-Hersek’te yaşanan olayları da hatırlatarak, “1990’larda Bosna’da 300 bin ölü, 100 bin kadınlara karşı tecavüz ve insani felaketle sonuçlanmıştı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri bu yıl Bosna’ya gitmiş ve Birleşmiş Milletler’in irade eksikliği nedeniyle özür dilemişti. Birkaç yıl sonra başka bir Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Birleşmiş Milletlerin irade eksikliği özür dileyebileceğinden korkuyorum. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çözüm sağlamalıdır. Birleşmiş Milletler, temel ilkeler konusunda anlaşmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA