Pekin İle TokyO Arasındaki “Ada Krizi” Birleşmiş Milletler’e Taşındı

Çin ile Japonya arasında diplomatik ve ekonomik krize sebebiyet veren ada sorunu Birleşmiş Milletler'e taşındı.

Genel Kurul açılışı için New York'a giden Japon ve Çinli Dışişleri Bakanları ada krizini görüştü.ABD’nin finans merkezi New York'ta yapılan 67. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarına katılan Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba ile bir araya gelerek, ülkesinin "Diaoyü Adası" konusundaki tutumunu açıkladı.

Çinli Bakan Yang, ülkesinin "Diaoyü Adası"nda gerçekleştirilen tek taraflı girişime kararlılıkla karşı çıktığını dile getirirken, kendi toprak egemenliğini güvence altına almak için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğini açıkladı.

Japon bakan ise oluşan atmosferi "sert" olarak tanımladı. Öte yandan, bir Japon bakan, satın alma işleminin Çin'le veya hiçbir ülkeyle ilişkilerini bozmasını istemediklerini belirterek, "yanlış anlamalardan ve beklenmedik sorunlardan kaçınılmasını" istedi. Ancak Çin "yasa dışı" olarak tanımladığı bu adımın ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulunuyor.İki tarafın, "Diaoyu Adası" ve ikili ilişkilerle ilgili görüşmeleri sürdüreceği belirtildi.İki ülke arasında eskiden beri Doğu Çin Denizi'nde anlaşmazlık konuları bulunuyor. Japonya'nın, özel mülkiyet altındaki üç adayı sahiplerinden satın almak için sözleşme imzaladığını açıklamasının ardından bölgede gerilim tırmandı. Bunun ardından Çin hükümeti tartışmalı adalara iki devriye gemisi gönderdi.Çin Başbakanı Wen Jiabao yaptığı açıklamada, "Diaoyu adalarının Çin topraklarının parçası olduğunu ve bu konuda ödün vermeyeceklerini" söylemişti.ÇİN’DEN TAYVANLI BALIKÇILARA DESTEKÇin ve Japonya arasında adalar gerginliğine Tayvan’ında katılmasıyla Doğu Çin Denizi’nde tansiyonun tekrar yükselmesine sebep oldu. Japonya’nın Tayvan gemilerine su sıkması ile yaşanan gerginliğin üzerine Çin, bölgede Tayvanlı balıkçılara yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Çin Devlet Konseyi Tayvan İlişkileri İdaresi sözcüsü Fan Liqing, Diaoyü Adası deniz sahasının Çinli balıkçıların geleneksel balık avı bölgesi olduğu için, Tayvan Boğazı'nın iki kıyısındaki balıkçıların da bu alanda balık tutma hakları olduğunu söyledi.

Sözcü, Çin'in ana kesimine ait kamu hizmeti yapan ve devriye gezen gemilerin yasal balıkçılık aktiviteleri ve Çin'in egemenliğini koruyacağı belirtildi.Tokyo hükümetinin adaları satın alma kararına, Tayvan Boğazı'nın her iki yakasındaki vatandaşların da karşı çıktığını kaydeden sözcü, Japonya'nın hatasını somut tedbirlerle düzeltmesi gerektiğini vurguladı.Japonya'nın ihtilaflı adalardan bazılarını "satın aldığını duyurmasının" ardından, Tayvan'dan 75 balıkçı teknesi adaların bulunduğu bölgeye giderek protestoda bulunmuştu.