Başbakan Erdoğan: Meseleye ilgisiz ve bilgisiz olanlar var

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Terör iktidara vururken, muhalefet de terör karşısında iktidarlara destek olmak yerine, paralel olarak iktidarlara vurmuştur. Bugün hala, kendi dönemlerinde terörün bitme noktasına geldiğini, AK Parti dönemlerinde terörün yeniden tırmandığını iddia edecek kadar meseleye kayıtsız, meseleye ilgisiz ve bilgisiz olanlar var'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Danışma Meclisi ve Katılım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ekonomiye ilişkin birkaç yeni gelişmeyi aktararak, önceki hafta, 2012 yılının ikinci çeyrek büyüme oranlarının açıklandığını hatırlattı.

İlk çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 3,2 oranında büyüme kaydettiğini, ikinci çeyrekte de büyüme oranının yüzde 2,9 olarak gerçekleştiğini belirten Erdoğan, ''Büyüme hızındaki göreceli düşüş, bizim bilinçli olarak uyguladığımız politikaların bir neticesidir. Bu yılın son çeyreğinden itibaren inşallah büyümede fren kaldırılacak, 2013 ve 2014 yıllarında ortalama yüzde 5 büyümeyi yakalayacağız'' dedi.

Ayrıca, 2012 yılının ikinci çeyreğindeki büyüme oranıyla, OECD ülkeleri arasında, Çin ile Türkiye'nin aynı seviyede olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Bakın, Çin'den sonra ikinciyiz demiyorum, Çin ile aynı oranda büyüyen bir ekonomiye sahibiz'' diye konuştu.

Uluslararası doğrudan yatırımların aynı şekilde artmaya devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Yılın ilk 7 ayında, Türkiye'ye 8,9 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım yapıldı ki, bu da geçen yılın ilk 7 ayından daha fazla. Merkez Bankamızın, altın dahil toplam döviz rezervi şu an itibarıyla bir rekora ulaşmıştır. O da 110 milyar dolar olarak gerçekleşti. Göreve geldiğimizde Merkez Bankası'nın rezervi 27,5 milyar dolardı. Göreve geldiğimizde IMF'ye olan borcumuz 23,5 milyardı, şimdi ise bu borç 1,3 milyar dolardır. IMF'ye şu anda da 5 milyar dolar borç veriyoruz. Önümüzdeki nisan itibarıyla bizim IMF'ye olan reel borcumuzu sıfırlayacağız.''

-Terör saldırıları-

Başbakan Erdoğan, geçen haftalar boyunca terör örgütünün güvenlik güçlerine karşı alçakça saldırılarını sürdürdüğünü ifade ederek, ''Bu hain saldırılarda, Bingöl Karlıova'da polislerimizi, Bingöl-Muş karayolunda askerlerimizi, Muş'ta bir jandarma astsubayımızı, Yüksekova'da bir polisimizi ve Tunceli'de Ovacık Cumhuriyet Başsavcımızı kaybettik. Şehitlerimize bir kez de buradan rahmet niyaz ediyorum. Rabbim mekanlarını cennet eylesin. Ailelerine, milletimize başsağlığı diliyorum. Çeşitli saldırılarda yaralanan güvenlik güçlerimize de Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum'' diye konuştu.

Türkiye'de, yaklaşık 30 yıldır devam eden terörün, geçmişte siyaset üzerinde, muhalefet ve iktidar üzerinde bir etkileme gücüne ulaştığını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

''Terör, AK Parti dönemine kadar, maalesef, şiddeti kullanarak, görünürde sadece şiddet üretiyormuş gibi görünerek, Türkiye'de siyasete, idareye, sosyal hayata, ekonomiye ve uluslararası ilişkilere etki etmiştir. Maalesef, geçmişte iktidarlar bu oyunu bozamamıştır. Muhalefet partileri de buna göz yummuş, iktidarların terör üzerinden yıpranmasına, hatta görevi bırakmasına katkı sağlamıştır. İşte biz, ülke olarak, millet olarak bu gerçekle yüzleşmek durumundayız.''

-''Meseleye ilgisiz ve bilgisiz olanlar var''-

Başbakan Erdoğan, terörle mücadele etmenin, terör sorununun üstesinden gelmenin, sadece iktidarın vazifesiymiş gibi görüldüğünü belirterek, ''Terör iktidara vururken, muhalefet de terör karşısında iktidarlara destek olmak yerine, paralel olarak iktidarlara vurmuştur. Bugün hala, kendi dönemlerinde terörün bitme noktasına geldiğini, AK Parti dönemlerinde terörün yeniden tırmandığını iddia edecek kadar meseleye kayıtsız, meseleye ilgisiz ve bilgisiz olanlar var'' dedi.

Terörün dönemsel yükselmeler gösterebildiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Son dönemde iç ve dış mihrakların da etkisiyle terör olaylarında bir nebze artış olmuştur. Biz, bunlar karşısında bugüne kadar hiç geri adım atmadık, bugün de geri adım atmıyoruz ve atmayacağız. Biz asla yılmadık, yılgınlık göstermedik, bugün de asla karamsarlığa kapılmıyoruz. Biz, terörle mücadelenin sadece güvenlik güçlerimizle olacağı iddiasında değiliz. O, yollardan biridir. Bunun içinde sosyo-ekonomik mücadelemiz var, bunun içinde psikolojik çalışmalarımız var, bunun içinde diplomatik çalışmalarımız var. Bunun içinde özellikle kendi kurumlarımızın bölgede yaptığı çalışmalar var.''

Kaynak: AA