Chp'li Batum'dan Balbay ve Özkan'a Verilen Cezalara Eleştiri

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'a verilen '16 celseden men' cezasını eleştirdi.

Konu ile ilgili Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Batum, mahkemenin Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'a 16 celse men cezası verdiğini hatırlatarak, "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 252. Maddesi eskiden buna cevaz verebiliyordu. Şöyle diyordu 252. Madde: 'Duruşma salonundan çıkartılan sanık veya müdafinin bundan sonraki durumlarda da duruşmanın düzenini bozmakta ısrar etmeleri halinde bir daha aynı dava ile ilgili oturumların tamamına veya bir kısmına katılmamalarına karar verilebilir. 252. madde 3. Yargı paketi ile kaldırıldı. Bunu şimdi uygulayanlara soruyorum, bu heyete soruyorum, eğer bizim söylediğimiz doğru değil ise bu ülkede Tayyiban rejimi kurulmamış ise, 16 celse men cezasını ve savunma yapılıncaya kadar men cezasını nasıl verdiniz? Hukuksal dayanağınız ne, neye dayanarak verdiniz?" dedi.

Sadece o oturum için geçerli men cezası olabileceğini, baştan 16 duruşmaya men cezası verilmesinin Türk hukukunda olmadığını aktaran Batum, "Türkiye'de askeri darbelerde bile savunma hakkını ortadan kaldıran bu tür müdahaleler olmadı. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Yargılamanın zulme dönüştüğü, yargılama kurallarının zulüm uygulamak için kullanıldığı bir ülke, hukuk devleti değildir.'' diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'e mahkeme tarafından verilen yurtdışına çıkış yasağının hatırlatılması üzerine Batum, ''Mahkemenin böyle bir tedbir kararı verme imkanı yok. Yargılama bitinceye kadar tedbir kararı vermemişsin, sona nasıl verirsin, hukuk yok, birileri bir şey istiyor, oluyor." şeklinde konuştu.