Türkmenistan’da Okula Başlayana Dizüstü Bilgisayar Hediye Edildi

Türkmenistan'da ilk defa geçen yıl başlatılan ilkokul öğrencilerine dizüstü bilgisayar dağıtımı, bu yıl da devam etti.

Bu yıl okula başlayan 71 bin öğrenciye netbook bilgisayar hediye edildi. Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, tarafından geçen yıl başlatılan ilkokul öğrencilerine bilgisayar dağıtma kampanyası, bu yılda davet etti. Devlet Başkanı’nın adından bu ilk defa okul kapısına merhaba diyen 71 bin öğrenciye bilgisayar hediye edildi.

Türkmenistan Eğitim Bakanlığı, ilkokul öğrencileri için Çinli bir üretici şirkete bilgisayar siparişinde bulunduğu öğrenildi. Türkmenistan'ın bağımsızlığının 20. yıldönümü dolayısıyla ilk defa geçen yıl başlatılan uygulamanın her yıl devam etmesi bekleniyor.2007 yılında ülkenin başına geçen Berdimuhamedov, eğitim alanında köklü reformlar yaptı. Daha önce 9 yıl olan zorunlu eğitim süresini 10 yıla çıkaran Türkmen lider, şimdi ise zorunlu eğitimin 11 veya 12 yıla çıkartılması için çalışma başlattı. Eğitim Bakanlığı’na dünya ülkelerindeki bu alandaki tecrübelerin öğrenilmesini talimat verdi.Öte yandan, Türkmenistan’da 2012-2013 eğitim-öğretim yılı dün itibariyle resmen başladı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türk Rönesans İnşaat tarafından inşa edilen Türkmenistan Petrol ve Gaz Enstitüsü binasının açılışını gerçekleştirdi. 173 milyon euro değerindeki yüksek eğitim kurumu, ülkenin önemli petrol ve gaz sektörü için kalifiyeli kadroların yetişdirilmesi için tam teşekküllü olarak inşa edildi .