İrak Bakanlar Kurulu, Ziyareti İnceleyen Komisyonun Önerilerini Kabul Etti

Irak Bakanlar Kurulu'nun, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretiyle ilgili oluşturulan komisyonun raporunu görüşmek üzere yaptığı toplantıda, komisyon tarafından yapılan önerilerin kabul ettiği bildirildi.

Başbakan Nuri Maliki'nin Basın Danışmanı Ali Musevi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun, aralarında Türkiye'nin Musul Konsolosu'nun değiştirilmesi önerisinin de yer aldığı tavsiyeler üzerinde mutabık kaldığını belirtti.

Karara gerekçe olarak Türk Konsolosun, Dışişleri Bakanlığı'nı haberdar etmeden yabancı bir heyeti karşılayarak diplomatik teamülleri görmezden gelmesi gösterildi.

Musevi, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetime yapılacak ziyaretler için, merkezi hükümetten resmi onay alınması gerektiğine de işaret etti.

Irak Bakanlar Kurulu, Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin başkanlığında ve bazı bakanlar ile güvenlik yetkililerinin de yer aldığı bir komisyonu, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun geçen ay yaptığı Kerkük ziyaretini incelemekle görevlendirmişti.

Bağdat Hükümeti, ziyaretin merkezi yönetimin onayı alınmadan yapıldığı gerekçesiyle Ankara'ya tepki göstermişti.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de yarın konuyla ilgili olarak Iraklı milletvekillerine bilgi vermesi bekleniyor.

Muhabir: Sevsen Kayacı - Mehmet Emin Üzümcü

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA