Rusya, Amerikan Kalkınma Ajansından Ülkeyi Terk Etmesini İstedi

Rusya hükümeti, siyasete karışmak ve muhalif hareketleri desteklemekle suçladığı ABD Kalınma Ajansı’ndan (USAID) 1 Ekim’e kadar ülkedeki çalışmalarını sona erdirmesini istedi.

Rusya, Amerikan Kalkınma Ajansından Ülkeyi Terk Etmesini İstedi
USAID’den yapılan açıklamada da Rusya’daki ofislerini kapatacakları belirtildi.Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Rusya’da faaliyette bulunan USAID, demokrasiyi güçlendirme, uyuşturucu ile mücadele ve diğer yardım projelerine şimdiye kadar 2,7 milyar dolar harcama yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Amerikan ajansının kaynaklarını Rusya’da seçim sürecini etkilemek için kullandığını söyledi.

Bağımsız seçim gözlem grubun Golos’tan Lilia Şibanova konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu çok kötü bir işaret… Onlar Rusya toplumu için çok şeyler yaptı. Bağımsız medyanın oluşumu ve insan hakları örgütlerine destek verdi…” dedi.

Rusya’da Mart ayında yapıla seçim sürecini izleyen Golos, bir kısım ihlalleri ortaya çıkarmış ve muhalefetin sokaklara çıkmasını tetiklemişti.Sivil toplum örgütlerinin “yabancı ajans” olarak tanımlanması yönündeki parlamento kararının ardından gelen kapatma kararını dikkat çekti.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçim sürecinde ve muhalif gösteriler sırasında Washington’ı sokak gösterilerini finanse etmekle suçlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da yaptığı değerlendirmede son yirmi yılda Rusya’da bir çok farklı programa 2,7 milyar dolar harcama yaptıklarını söyledi.

Kapatma kararını doğrulayan Nuland, Rus sivil toplum örgütleri ile farklı platformlarda diyaloglarını sürdüreceklerini de söyledi.

Gelişmelerin sivil toplumun sınırlandırılmasına yönelik çalışmaların bir parçası olduğu eleştirisinde bulunan Kremlin eski insan hakları konseyi üyesi Svetlana Gannuşkina ise, “Benim kişisel reaksiyonum, sırada kim var? yönünde” değerlendirmesinde bulundu. Gannuşkina’ya göre Rus iş dünyasının insan hakları ve sivil toplum örgütlerine maddi destekte bulunması imkansız .