Genelev Etrafındaki Yasa Dışı Duvarlar Tekrar Yıkıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus’taki tarihi dokuyu örten salaş ve metruk yapıların yıkımına devam ediyor.

Genelev Etrafındaki Yasa Dışı Duvarlar Tekrar Yıkıldı
Bu kapsamda birinci derece arkeolojik kazı alanı üzerinde bulunan genelevdeki 28 binanın yıkımını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, buradaki işletmecilerin daha önce yıkılan duvarların yerine yeniden yaptıkları kaçak duvarı ve derme çatma yapıları yıktı. Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı, geçen yıl mahkeme kararlarıyla Tarihi Roma Antik Tiyatro’nun üzerine inşa edilen metruk haldeki 28 binayı ve buraları çevreleyen duvarı yıkmıştı. Genelev işletmecileri de mahkeme süreci devam eden ve kalan 2 binayı çevreleyen yeni bir duvar örmüş ve derme çatma binalar inşa etmişti. İşletmecilerin bu yasa tanımayan davranışı mahkeme kararıyla yine engellendi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu kaçak yapılar yeniden yıkıldı.

ULUS’TA TARİH CANLANIYOR

Ulus’u Hacı Bayram’dan Kale’ye, Hisarpark’tan Hıdırlıktepe’ye kadar olan alanda altyapıdan tarihin yeniden ortaya çıkarılmasına kadar pek çok çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki tarihi örten binaları ortadan kaldırmaya da devam ediyor. Ankara tarihine ışık tutacak çalışmaların süreceğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı yetkilileri, “Biz Ankara’nın daha güzel olması için, tarihimizin daha net anlaşılması için çalışıyoruz. Tarihi örten, onu çirkinleştiren her türlü yapı yıkılacak” dedi.

Yetkililer, şu ana kadar bölgede birinci derece arkeolojik kazı alanı üzerinde bulunan 35 binanın 31’inin yıkıldığını, 5 binanın kaldığını kaydederek, “Bunlar Antik Tiyatro'nun, yani birinci derecede arkeolojik kazı alanının üzerine sonradan kurulmuş binalar. Bunların hepsi yıkılacak ve kazı çalışmalarımız sürecek. Çalışmaların ardından da ortaya çıkan tarihin yansıtıldığı muhteşem bir amfi park, ziyaretçileri Ulus’ta tarihi bir gezintiye çıkaracak” değerlendirmesini yaptı .
Kaynak: İHA