Bayraktar: Kentsel Dönüşüm, 5 Ekim'de 33 İlde Başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaklaşık 6 buçuk milyon konutun yenilenmesi gerektiğini gördüklerini belirterek, hazırladıkları program çerçevesinde, 5 Ekim'den itibaren 33 vilayette kentsel dönüşümün başlayacağını söyledi.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin Sheraton Otel'deki gündem toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm için tarih verdi. Türkiye’nin şehirlerine, tüm yerleşim yerlerine bakıldığı zaman yaklaşık 20 milyon konutun olduğunu söyleyen Bayraktar, bakılıp, incelendiğinde 6 buçuk milyon konutun yenilenmesi gerektiğine işaret etti. Bayraktar, oturup baktıklarını ve kentsel dönüşüm için programlarını yaptıklarını belirterek, 5 Ekim’de 33 vilayette kentsel dönüşümün başlayacağını dile getirdi. 11 yaşından itibaren bu işin ameleliğinden ustalığına, eğitiminden yöneticiliğine her türlü kademesinde bulunduğunun altını çizen Bayraktar, kendisinin katkısının yanı sıra belediyelerin, STK’ların katkısıyla ortaklaşa hazırladıkları yasanın, özel sektörün önünün açacağını söyledi.

Yine kolluk kuvvetlerin işlerini daha iyi yapabilmeleri için illerde Valilerin amirliğinde dönüşümün yürütüleceğini aktaran Bayraktar, böylece belediyelerin, özel sektörün daha rahat çalışacağını kaydetti.

Bu yasanın aynı zamanda gönüllülük esasını beraberinde getirdiğini anlatan Bayraktar, önce gönüllü olan ailelerin konutlarının dönüşüme dahil edileceğini, fakat yıkılma tehlikesi bulunan konutlar için bunu geçerli olmayacağını belirtti.

"500 MİLYARLIK RANT DEĞİL, YATIRIM"Kentsel dönüşüm yasasının 500 milyarlık rant yasası olduğunu dillendiren muhalefete de tepki gösteren Bayraktar, bu yasaya rant demenin haksızlık olacağını ifade ederek, “Biz diyoruz ki 500 milyarlık ekonomi olacak, yatırım olacak. Bunu kim yapacak; özel sektör, ihalesini kim yapacak; özel sektör. Biz ne yapacağız, kiracıya yardım edeceğiz, faizine yardımcı olacağız. Eğer vatandaşa rant sağlayacaksa sağlasın, helal olsun.” diye konuştu.

"RUHSATTA KOLAYLIK SAĞLANACAK, DENETİMLER SIKILAŞACAK"Model ve gelişmiş bir ülke olmanın hiç de kolay olmadığını vurgulayan Bayraktar, demokraside milletin isteğine kulak verilebileceğini, kelaynak kuşlarına kulak veremeyeceklerini dile getirerek, muhalefetin yapıcı eleştirilerini kabul edebileceklerini kaydetti.

Yeni dönüşüm ile birlikte özellikle müteahhitlik sektörünün ve ara sektörlerin gelişeceğine dikkat çeken Bayraktar, başta ruhsat olmak üzere bazı ihtiyaçlara kolaylık sağlayacaklarını fakat, beraberinde çok iyi bir denetimin olacağının altını çizdi .